majeranek Napisano 15 Listopad 2014 Napisano 15 Listopad 2014 Od jakiegoś czasu noszę się z kupnem stacji roboczej, 4-letni laptop na którym stawiałem pierwsze kroki jest już zdecydowanie za wolny. Komputer ma głównie służyć do modelowania, teksturowania, renderowania (wizualizacje architektoniczne i produktów) + praca w archicadzie. No i nie ukrywam, że pewnie bym sobie raz na jakiś czas w coś zagrał ;) Oto konfiguracja jaką udało mi się samemu złożyć: [ATTACH=CONFIG]97331[/ATTACH] Od dłuższego czasu nie śledzę pc-towych trendów, więc zestaw ten składałem na bazie tego co wyczytałem. Zastanawiam się czy ma sens dołożenie paru stówek i kupienie zestawu opartego o platformę 2011, procesor 6-rdzeniowy i7-5820k. Konfiguracja: [ATTACH=CONFIG]97332[/ATTACH] I kilka pytań: - czy istnieją jakieś okresy w których lepiej jest kupować sprzęt komputerowy? np. po nowym roku (jak coś to poczekam, nie pali się) - czy pierwszy zestaw w takiej konfiguracji będę w stanie stabilnie podkręcić do 4,5-4,7GHz? - czy sens jest inwestować w platformę 2011 i ddr4? Czy będzie dało się podkręcić drugi zestaw do ok. 4GHz? Pozdro.
skalpel3d Napisano 15 Listopad 2014 Napisano 15 Listopad 2014 Na razie nie warto się pchać w pamięci ddr4 nie mają zbyt ciekawych parametrów a są droższe od ddr3, programy na których pracujesz nie zwracaj uwagi na taktowanie pamięci :) Mozę za pół roku się coś ruszy w kwestii ddr4. Co do pierwszego zestawu to bym zmienił płytę na http://www.komputronik.pl/product/230218/Elektronika/Sprzęt_komputerowy/Asus_H97_PRO.html i chłodzenie na noctua NH-D15 skoro chcesz podkręca procesor
majeranek Napisano 15 Listopad 2014 Autor Napisano 15 Listopad 2014 Tak teraz patrzę, to złą płytę dodałem koszyka. Szukałem czegoś na chipsecie Z97 np. http://www.x-kom.pl/p/186135-plyty-glowne-socket-1150-msi-z97-g43-z97-2xpci-e-ddr3.html Co do tej Asusowej płyty, to co przemawia na korzyść? (np. od tej powyżej). Co do NH-D15 to cały czas rozważam te chłodzenie, tylko cena trochę rośnie. Wiesz może jak to z tymi cenami jest? Ceny spadają jakoś po nowym roku? Czy raczej nie ma znaczenia kiedy się kupuje?
majeranek Napisano 17 Listopad 2014 Autor Napisano 17 Listopad 2014 Cały czas mam zagwozdkę z tą płytą główną, z tego co wyczytałem to MSI ma do bani bios i generalnie mało polecane są. Z drugiej zaś strony do pokręcania chyba lepiej wziąć chipset Z97? Czy nie ma to większego znaczenia?
majeranek Napisano 19 Listopad 2014 Autor Napisano 19 Listopad 2014 (edytowane) W końcu stanie chyba na czymś takim: - Intel i7-4790k 4.00GhZ 8MB BOX + chłodzenie Be Quiet Dark rock 3 pro - Płyta główna Asrock Z97 Extreme4 - Pamięć DDR3 16gb Crucial Ballistix 1600MHz CL8 - Zasilacz Be Quiet 600W Pure Power L8 BOX - Obudowa ATX/BTX Zalman Z9 Plus - Karta graficzna ASUS GeFroce GTX760 2048MB 256bit DirectCu II OC - Dysk HDD SATA III Seagate 1TB 7200obr. 64MB - Dysk SSD GoodRam 120GB 2,5 SATA C100 Co sądzicie? Szkoda, że procesor i7-5820k nie obsługuje pamięci ddr3, wtedy bez wahania bym go wziął :/ PS: Czy aż taką i jaką w ogóle robi różnicę większe opóźnienie ramu w programach typu max czy vray? Edytowane 19 Listopad 2014 przez majeranek
Rekomendowane odpowiedzi