Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu noszę się z kupnem stacji roboczej, 4-letni laptop na którym stawiałem pierwsze kroki jest już zdecydowanie za wolny.

Komputer ma głównie służyć do modelowania, teksturowania, renderowania (wizualizacje architektoniczne i produktów) + praca w archicadzie. No i nie ukrywam, że pewnie bym sobie raz na jakiś czas w coś zagrał ;)

Oto konfiguracja jaką udało mi się samemu złożyć:

[ATTACH=CONFIG]97331[/ATTACH]

Od dłuższego czasu nie śledzę pc-towych trendów, więc zestaw ten składałem na bazie tego co wyczytałem.

Zastanawiam się czy ma sens dołożenie paru stówek i kupienie zestawu opartego o platformę 2011, procesor 6-rdzeniowy i7-5820k. Konfiguracja:

[ATTACH=CONFIG]97332[/ATTACH]

I kilka pytań:

- czy istnieją jakieś okresy w których lepiej jest kupować sprzęt komputerowy? np. po nowym roku (jak coś to poczekam, nie pali się)

- czy pierwszy zestaw w takiej konfiguracji będę w stanie stabilnie podkręcić do 4,5-4,7GHz?

- czy sens jest inwestować w platformę 2011 i ddr4? Czy będzie dało się podkręcić drugi zestaw do ok. 4GHz?

Pozdro.

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Na razie nie warto się pchać w pamięci ddr4 nie mają zbyt ciekawych parametrów a są droższe od ddr3, programy na których pracujesz nie zwracaj uwagi na taktowanie pamięci :) Mozę za pół roku się coś ruszy w kwestii ddr4. Co do pierwszego zestawu to bym zmienił płytę na

http://www.komputronik.pl/product/230218/Elektronika/Sprzęt_komputerowy/Asus_H97_PRO.html i chłodzenie na noctua NH-D15 skoro chcesz podkręca procesor

Napisano
  • Autor

Tak teraz patrzę, to złą płytę dodałem koszyka. Szukałem czegoś na chipsecie Z97 np.

http://www.x-kom.pl/p/186135-plyty-glowne-socket-1150-msi-z97-g43-z97-2xpci-e-ddr3.html

Co do tej Asusowej płyty, to co przemawia na korzyść? (np. od tej powyżej).

Co do NH-D15 to cały czas rozważam te chłodzenie, tylko cena trochę rośnie.

Wiesz może jak to z tymi cenami jest? Ceny spadają jakoś po nowym roku? Czy raczej nie ma znaczenia kiedy się kupuje?

Napisano
  • Autor

Cały czas mam zagwozdkę z tą płytą główną, z tego co wyczytałem to MSI ma do bani bios i generalnie mało polecane są. Z drugiej zaś strony do pokręcania chyba lepiej wziąć chipset Z97? Czy nie ma to większego znaczenia?

Napisano
  • Autor

W końcu stanie chyba na czymś takim:

- Intel i7-4790k 4.00GhZ 8MB BOX + chłodzenie Be Quiet Dark rock 3 pro

- Płyta główna Asrock Z97 Extreme4

- Pamięć DDR3 16gb Crucial Ballistix 1600MHz CL8

- Zasilacz Be Quiet 600W Pure Power L8 BOX

- Obudowa ATX/BTX Zalman Z9 Plus

- Karta graficzna ASUS GeFroce GTX760 2048MB 256bit DirectCu II OC

- Dysk HDD SATA III Seagate 1TB 7200obr. 64MB

- Dysk SSD GoodRam 120GB 2,5 SATA C100

Co sądzicie?

Szkoda, że procesor i7-5820k nie obsługuje pamięci ddr3, wtedy bez wahania bym go wziął :/

PS: Czy aż taką i jaką w ogóle robi różnicę większe opóźnienie ramu w programach typu max czy vray?

Edytowane przez majeranek