Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich na forum.

Zdecydowałam się zaczerpnąć rady osób bardziej ode mnie doświadczonych/mających styczność z tabletami - może będą w stanie mi pomóc.

Mam problem z intuosem od wacoma, dokładnie chodzi o piórko. Jakiś czas temu spadło mi z biurka i zauważyłam pewien problem - nietrzymanie stałego nacisku. Odchylenie jest minimalne i nie sprawia to jakiś wielkich problemów w czasie pracy, ale jestem sprzętową perfekcjonistką i cały czas ta skaza chodziła mi po głowie.

W końcu kupiłam nowe piórko i zadowolona siadłam do tabletu. No i zonk. Problem jest mniejszy, ale ja nadal widzę, że coś jest nie tak = nadal nie jest idealnie.

Poniżej wrzucam obrazek poglądowy - po prawej stronie piórko stare, po lewej nowe. Chodzi o te 'człony' jak u gąsienicy - rysowane w fotoszopie, przy pomocy pędzla wrażliwego na nacisk(grubość i krycie). Nacisk trzymałam stały, a mimo to wychodzą nierówności w grubości i kryciu pędzla( w dodatku w równych odstępach). Kiedyś tego problemu nie było.

I teraz pytanie - czy rzeczywiście z nowym piórkiem również jest coś nie tak? Może sam tablet? Sterowniki w międzyczasie były przeinstalowywane z tysiąc razy. A może to ja jestem kopnięta i doszukuje się dziury w całym? Jak to wygląda w Waszych intuosach? :P

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Sprawdziłam w Gimpie - problem występuje również tutaj.

Postanowiłam tak czy siak odesłać piórko do sklepu, skoro różnicy nie ma i wahania są widoczne, jednak mimo wszystko może ktoś spotkał się z podobnym problemem. Pobieżnie opisując sytuację pracownikowi sklepu, stwierdził, że może to być wina już samego pada, jednak czekam na odpowiedź mailową.

Fakt, tablet ma już prawie 5 lat - mimo wszystko uważam, że dość szybko ujawniły się wady, o poprzednich generacjach można niezłe eseje pisać, ile one to wytrzymują. Mój sobie tylko spokojnie leży na biurku. W końcu to WACOM :P

Dorzucam jak to wygląda w gimpie, ponownie w PS + na jakich ustawieniach pędzla były robione testy.