Napisano 28 Listopad 201410 l Witam wszystkich, 聽 W 2007 r. uko艅czy艂em shorta pt. "Teddy's Nightmare", kt贸remu uda艂o si臋 zdoby膰 1 miejsce na festiwalach OFAFA i "偶ubrOFFKA". 聽 Bra艂 r贸wnie偶 udzia艂 w wielu innych festiwalach w kraju i zagranic膮. 聽 Na przestrzeni lat budzi艂 r贸wnie偶 zainteresowanie wielu r贸偶nych os贸b, zespo艂贸w muzycznych i firm, kt贸re chcia艂y u偶y膰 go w swoich projektach. 聽 Mimo up艂ywu kilku lat, cieszy si臋 on ca艂kiem spor膮 "popularno艣ci膮" na YouTube osi膮gaj膮c miesi臋cznie ok. 10 tys ods艂on. 艁膮cznie ma ponad 400 tys. 聽 Jednak wersja znajduj膮ca si臋 na moim kanale YT, prezentuje si臋 do艣膰 kiepsko jak na dzisiejsze standardy. Rozdzielczo艣膰 zaledwie 720x576, przek艂amanie aspektu, s艂aba kompresja zar贸wno obrazu jak i d藕wi臋ku. 聽 W zwi膮zku z powy偶szym doszed艂em do wniosku, 偶e "mi艣kowi" nale偶y si臋 co艣 wi臋cej (g艂ownie ze wzgl臋du na wspomniane wcze艣niej spore zainteresowanie). Odkopa艂em wi臋c stare pliki i w ci膮gu kilku miesi臋cy przygotowa艂em ca艂o艣膰 w standardzie FullHD, poprawiaj膮c przy okazji postprodukcj臋 i cz臋艣膰 b艂臋d贸w technicznych, kt贸re mi dzia艂a艂y na nerwy :) Pojawi艂y si臋 r贸wnie偶 nowe scenki (konieczne, 偶eby naprawi膰 b艂臋dy) a wiele zosta艂o "podci膮gni臋tych". To wszystko sprawi艂o, 偶e filmik nabra艂 艣wie偶o艣ci i dynamiki (w miejsce kilku dr臋twych moment贸w). 聽 聽 聽 Zapraszam wi臋c na od艣wie偶one przygody Teddiego w mrocznym koszmarze :) 聽 (niestety You Tube zmasakrowa艂 nieco jako艣膰 poprzez swoj膮 siln膮 kompresj臋, ale da si臋 ogl膮da膰) 聽 聽 聽 a poni偶ej kilka por贸wna艅 mi臋dzy star膮 a now膮 wersj膮 w wymiarach 1:1 ! 聽 Pozdrawiam Mateusz Staniszew 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 Edytowane 28 Listopad 201410 l przez mateusz_s
Napisano 3 Grudzie艅 201410 l 艁o艂 dla mnie BOMBA! :) Jestem ciekawy co tam dalej si臋 wydarzy艂o :) misiek wyszed艂 z tego pomieszczenia w ko艅cu na 艣wiat czy go te 艂apy i ma藕 dorwa艂a?
Napisano 3 Grudzie艅 201410 l Autor wiekszej r贸偶nicy nie ma w sumie. 聽 Ogl膮daj膮c obrazki owszem, r贸偶nica jest jakby por贸wna膰 oba filmy...
Napisano 4 Grudzie艅 201410 l na pewno jest roznica, nie chcia艂oby mi sie ogladac 2filmow, bo screeny nie zach臋caj膮. Napisa艂em tylko, by zwr贸ci膰 uwag臋, ze na korzy艣膰 dla Ciebie rewitalizacja nie zadzia艂a. W 2014 masz mozliwosc lepiej to wyrenderowac, dac naprawde dobre postpro i znacznie lepsze o艣wietlenie. Jak komu艣 to pokazesz komercyjnie, to pewnie b臋dzie z tego wnioskowa艂 jak wiele sie nauczyles przez 7lat - niewlasciwe myslenie ale tego nie unikniesz - w takim wypadku wiecej Ci to szkody narobi.
Napisano 5 Grudzie艅 201410 l Autor na pewno jest roznica, nie chcia艂oby mi sie ogladac 2filmow, bo screeny nie zach臋caj膮. Napisa艂em tylko, by zwr贸ci膰 uwag臋, ze na korzy艣膰 dla Ciebie rewitalizacja nie zadzia艂a. W 2014 masz mozliwosc lepiej to wyrenderowac, dac naprawde dobre postpro i znacznie lepsze o艣wietlenie. Jak komu艣 to pokazesz komercyjnie, to pewnie b臋dzie z tego wnioskowa艂 jak wiele sie nauczyles przez 7lat - niewlasciwe myslenie ale tego nie unikniesz - w takim wypadku wiecej Ci to szkody narobi. 聽 jak tam uwa偶asz, ja si臋 spotykam z pozytywnymi opiniami, no i nie taki by艂 plan 偶eby to robi膰 od nowa... 聽 ps. a co jest nie tak z tymi screenami 偶e nie zach臋caj膮? co powinno na nich by膰 偶eby zach臋ca艂y bardziej? Edytowane 5 Grudzie艅 201410 l przez mateusz_s
Napisano 5 Grudzie艅 201410 l Wed艂ug mnie wersja przed by艂a zdecydowanie lepsza, natomiast po 7 latach.. 偶eby w sumie nie by艂o r贸偶nicy a nawet wed艂ug mnie stary shot lepszy by艂. 聽 Niestety ale w pe艂ni zgadzam si臋 z olafem.
Napisano 5 Grudzie艅 201410 l jak ludziom si臋 podoba to super. Stare i nowe moim zdaniem r贸zni膮 sie tym, ze uzyto nowoczesniejszego renderera i dodano poprawion膮 (zlosliwy by napisal, ze proceduraln膮) normal map臋. Puscilem sobie dwie wersje w 240p (by porowna膰 jako艣膰 z pominieciem rozdzia艂ki) obok siebie i r贸znice s膮 prawie niezauwa偶alne. Cofam to o rendererze - wygl膮da na te same ustawienia, tylko poziomy nieco inaczej zbalansowane i wyplute w rozdzia艂ce wiekszej. Nie pisze, by Cie dr臋czy膰 ale jak wrzucisz to do folio, to ludzie uznaj膮, ze po 7latach jedyne co si臋 u Ciebie zmieni艂o, to komputer.
Napisano 5 Grudzie艅 201410 l Autor C贸偶, ja si臋 z Wami ch艂opaki zupe艂nie nie zgadzam... ka偶dy ma sw贸j gust, jednemu si臋 spodoba jednemu nie... 聽 cho膰 uwa偶am, 偶e @Azbesty chyba troch臋 mi pocisn膮艂e艣 z tym por贸wnaniem.. @olaf dodam tylko jako ciekawostk臋, 偶e render by艂 ten sam co wcze艣niej czyli Default Scanline w maxie, no i powtarzam, 偶e to nie jest nowy film, a jedynie lifting, kt贸ry mu si臋 nale偶a艂, i naprawd臋 nie mam 偶adnych powod贸w, 偶eby si臋 wstydzi膰, nie chcia艂em i nie mog艂em robi膰 radykalnych zmian... 聽 Natomiast je艣li chodzi o r贸偶nice w wersjach, to ka偶da scena przechodzi艂a mniejszy lub wi臋kszy lifting, poprawki animacji i jaki艣 b艂臋d贸w, lepsza korekcja barw, drobne dodatki przy renderach, no i ca艂o艣膰 jest prawie 3x wi臋ksza przede wszystkim, jest wi臋cej detali, lepsza ostro艣膰 itp (cho膰 niestety na YT tego nie wida膰 niestety bo jako艣膰 jest kiepska) 聽 Osobi艣cie najbardziej jestem zadowolony z poprawy akcji dziej膮cej si臋 w 04:37, kt贸ra pierwotnie by艂a strasznie dr臋twa, w艂a艣ciwie mo偶na m贸wi膰 o b艂臋dzie monta偶owym, ale teraz dzi臋ki kilku ci臋ciom i dodatkowym scenkom ca艂o艣膰 zrobi艂a si臋 fajnie dynamiczna i jest to teraz m贸j ulubiony kawa艂ek...
Napisano 5 Grudzie艅 201410 l Ja og贸lnie sam膮 animacj臋 oceniam bardzo pozytywnie natomiast w pierwotnej wersji te niedor贸bki i tak dalej dawa艂y taki smaczek fajny. Tak jak dodaje si臋 noise delikatny w post pro, tak samo tutaj te niedor贸bki by艂y takimi fajnymi detalami. W nowszej wersji jest wi臋ksza gamma, natomiast ja w poprzedniej lubi艂em ten mocny kontrast.
Napisano 5 Grudzie艅 201410 l Autor Ja og贸lnie sam膮 animacj臋 oceniam bardzo pozytywnie natomiast w pierwotnej wersji te niedor贸bki i tak dalej dawa艂y taki smaczek fajny. Tak jak dodaje si臋 noise delikatny w post pro, tak samo tutaj te niedor贸bki by艂y takimi fajnymi detalami. W nowszej wersji jest wi臋ksza gamma, natomiast ja w poprzedniej lubi艂em ten mocny kontrast. 聽 Jak kto woli :)
Napisano 5 Grudzie艅 201410 l Syndrom Lucasa mo偶e dotkn膮膰 ka偶dego. Ma艂o kto dostrzega pozytywne skutki tej choroby. Ludzie, kt贸rzy nie widzieli orygina艂u dzi臋ki takim remasterd special editions maj膮 szans臋 zapozna膰 si臋 z historia, kt贸r膮 inni ju偶 znaj膮 ;) Mnie nie by艂o na forum w 2007 roku i nie wiedzia艂em o istnieniu tej animacji... a偶 do dzi艣. 聽 A tak ju偶 bardziej na powa偶nie. 艢wietnie to jest :P
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto