Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich,

W 2007 r. uko艅czy艂em shorta pt. "Teddy's Nightmare",

kt贸remu uda艂o si臋 zdoby膰 1 miejsce na festiwalach OFAFA i "偶ubrOFFKA".

Bra艂 r贸wnie偶 udzia艂 w wielu innych festiwalach w kraju i zagranic膮.

Na przestrzeni lat budzi艂 r贸wnie偶 zainteresowanie wielu r贸偶nych os贸b, zespo艂贸w muzycznych i firm, kt贸re chcia艂y u偶y膰 go w swoich projektach.

Mimo up艂ywu kilku lat, cieszy si臋 on ca艂kiem spor膮 "popularno艣ci膮" na YouTube osi膮gaj膮c miesi臋cznie ok. 10 tys ods艂on. 艁膮cznie ma ponad 400 tys.

Jednak wersja znajduj膮ca si臋 na moim kanale YT,

prezentuje si臋 do艣膰 kiepsko jak na dzisiejsze standardy.

Rozdzielczo艣膰 zaledwie 720x576, przek艂amanie aspektu, s艂aba kompresja zar贸wno obrazu jak i d藕wi臋ku.

W zwi膮zku z powy偶szym doszed艂em do wniosku, 偶e "mi艣kowi" nale偶y si臋 co艣 wi臋cej (g艂ownie ze wzgl臋du na wspomniane wcze艣niej spore zainteresowanie). Odkopa艂em wi臋c stare pliki i w ci膮gu kilku miesi臋cy przygotowa艂em ca艂o艣膰 w standardzie FullHD, poprawiaj膮c przy okazji postprodukcj臋 i cz臋艣膰 b艂臋d贸w technicznych, kt贸re mi dzia艂a艂y na nerwy :) Pojawi艂y si臋 r贸wnie偶 nowe scenki (konieczne, 偶eby naprawi膰 b艂臋dy) a wiele zosta艂o "podci膮gni臋tych". To wszystko sprawi艂o, 偶e filmik nabra艂 艣wie偶o艣ci i dynamiki (w miejsce kilku dr臋twych moment贸w).

Zapraszam wi臋c na od艣wie偶one przygody Teddiego w mrocznym koszmarze :)

(niestety You Tube zmasakrowa艂 nieco jako艣膰 poprzez swoj膮 siln膮 kompresj臋, ale da si臋 ogl膮da膰)

a poni偶ej kilka por贸wna艅 mi臋dzy star膮 a now膮 wersj膮

w wymiarach 1:1 !

Pozdrawiam

Mateusz Staniszew

dodatek_01.jpg

dodatek_02.jpg

dodatek_03.jpg

dodatek_04.jpg

dodatek_05.jpg

dodatek_06.jpg

dodatek_07.jpg

dodatek_08.jpg

dodatek_09.jpg

dodatek_10.jpg

dodatek_11.jpg

dodatek_12.jpg

dodatek_13.jpg

dodatek_14.jpg

dodatek_15.jpg

Edytowane przez mateusz_s

• Odpowiedzi 16
  • Wy艣wietle艅 3,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

艁o艂 dla mnie BOMBA! :) Jestem ciekawy co tam dalej si臋 wydarzy艂o :) misiek wyszed艂 z tego pomieszczenia w ko艅cu na 艣wiat czy go te 艂apy i ma藕 dorwa艂a?

Napisano
  • Autor
wiekszej r贸偶nicy nie ma w sumie.

Ogl膮daj膮c obrazki owszem, r贸偶nica jest jakby por贸wna膰 oba filmy...

Napisano

na pewno jest roznica, nie chcia艂oby mi sie ogladac 2filmow, bo screeny nie zach臋caj膮. Napisa艂em tylko, by zwr贸ci膰 uwag臋, ze na korzy艣膰 dla Ciebie rewitalizacja nie zadzia艂a. W 2014 masz mozliwosc lepiej to wyrenderowac, dac naprawde dobre postpro i znacznie lepsze o艣wietlenie. Jak komu艣 to pokazesz komercyjnie, to pewnie b臋dzie z tego wnioskowa艂 jak wiele sie nauczyles przez 7lat - niewlasciwe myslenie ale tego nie unikniesz - w takim wypadku wiecej Ci to szkody narobi.

Napisano
  • Autor
na pewno jest roznica, nie chcia艂oby mi sie ogladac 2filmow, bo screeny nie zach臋caj膮. Napisa艂em tylko, by zwr贸ci膰 uwag臋, ze na korzy艣膰 dla Ciebie rewitalizacja nie zadzia艂a. W 2014 masz mozliwosc lepiej to wyrenderowac, dac naprawde dobre postpro i znacznie lepsze o艣wietlenie. Jak komu艣 to pokazesz komercyjnie, to pewnie b臋dzie z tego wnioskowa艂 jak wiele sie nauczyles przez 7lat - niewlasciwe myslenie ale tego nie unikniesz - w takim wypadku wiecej Ci to szkody narobi.

jak tam uwa偶asz, ja si臋 spotykam z pozytywnymi opiniami, no i nie taki by艂 plan 偶eby to robi膰 od nowa...

ps.

a co jest nie tak z tymi screenami 偶e nie zach臋caj膮? co powinno na nich by膰 偶eby zach臋ca艂y bardziej?

Edytowane przez mateusz_s

Napisano

Wed艂ug mnie wersja przed by艂a zdecydowanie lepsza, natomiast po 7 latach.. 偶eby w sumie nie by艂o r贸偶nicy a nawet wed艂ug mnie stary shot lepszy by艂.

Niestety ale w pe艂ni zgadzam si臋 z olafem.

Napisano

jak ludziom si臋 podoba to super. Stare i nowe moim zdaniem r贸zni膮 sie tym, ze uzyto nowoczesniejszego renderera i dodano poprawion膮 (zlosliwy by napisal, ze proceduraln膮) normal map臋.

Puscilem sobie dwie wersje w 240p (by porowna膰 jako艣膰 z pominieciem rozdzia艂ki) obok siebie i r贸znice s膮 prawie niezauwa偶alne. Cofam to o rendererze - wygl膮da na te same ustawienia, tylko poziomy nieco inaczej zbalansowane i wyplute w rozdzia艂ce wiekszej.

Nie pisze, by Cie dr臋czy膰 ale jak wrzucisz to do folio, to ludzie uznaj膮, ze po 7latach jedyne co si臋 u Ciebie zmieni艂o, to komputer.

Napisano
  • Autor

C贸偶, ja si臋 z Wami ch艂opaki zupe艂nie nie zgadzam... ka偶dy ma sw贸j gust, jednemu si臋 spodoba jednemu nie...

cho膰 uwa偶am, 偶e @Azbesty chyba troch臋 mi pocisn膮艂e艣 z tym por贸wnaniem..

@olaf dodam tylko jako ciekawostk臋, 偶e render by艂 ten sam co wcze艣niej czyli Default Scanline w maxie,

no i powtarzam, 偶e to nie jest nowy film, a jedynie lifting, kt贸ry mu si臋 nale偶a艂,

i naprawd臋 nie mam 偶adnych powod贸w, 偶eby si臋 wstydzi膰, nie chcia艂em i nie mog艂em robi膰 radykalnych zmian...

Natomiast je艣li chodzi o r贸偶nice w wersjach, to ka偶da scena przechodzi艂a mniejszy lub wi臋kszy lifting, poprawki animacji i jaki艣 b艂臋d贸w, lepsza korekcja barw, drobne dodatki przy renderach, no i ca艂o艣膰 jest prawie 3x wi臋ksza przede wszystkim, jest wi臋cej detali, lepsza ostro艣膰 itp (cho膰 niestety na YT tego nie wida膰 niestety bo jako艣膰 jest kiepska)

Osobi艣cie najbardziej jestem zadowolony z poprawy akcji dziej膮cej si臋 w 04:37, kt贸ra pierwotnie by艂a strasznie dr臋twa, w艂a艣ciwie mo偶na m贸wi膰 o b艂臋dzie monta偶owym, ale teraz dzi臋ki kilku ci臋ciom i dodatkowym scenkom ca艂o艣膰 zrobi艂a si臋 fajnie dynamiczna i jest to teraz m贸j ulubiony kawa艂ek...

Napisano

Ja og贸lnie sam膮 animacj臋 oceniam bardzo pozytywnie natomiast w pierwotnej wersji te niedor贸bki i tak dalej dawa艂y taki smaczek fajny. Tak jak dodaje si臋 noise delikatny w post pro, tak samo tutaj te niedor贸bki by艂y takimi fajnymi detalami. W nowszej wersji jest wi臋ksza gamma, natomiast ja w poprzedniej lubi艂em ten mocny kontrast.

Napisano
  • Autor
Ja og贸lnie sam膮 animacj臋 oceniam bardzo pozytywnie natomiast w pierwotnej wersji te niedor贸bki i tak dalej dawa艂y taki smaczek fajny. Tak jak dodaje si臋 noise delikatny w post pro, tak samo tutaj te niedor贸bki by艂y takimi fajnymi detalami. W nowszej wersji jest wi臋ksza gamma, natomiast ja w poprzedniej lubi艂em ten mocny kontrast.

Jak kto woli :)

Napisano

Syndrom Lucasa mo偶e dotkn膮膰 ka偶dego. Ma艂o kto dostrzega pozytywne skutki tej choroby. Ludzie, kt贸rzy nie widzieli orygina艂u dzi臋ki takim remasterd special editions maj膮 szans臋 zapozna膰 si臋 z historia, kt贸r膮 inni ju偶 znaj膮 ;) Mnie nie by艂o na forum w 2007 roku i nie wiedzia艂em o istnieniu tej animacji... a偶 do dzi艣.

A tak ju偶 bardziej na powa偶nie. 艢wietnie to jest :P

Napisano

no troche strasznie to wyglada.

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci