Szwadron Napisano 1 Grudzień 2014 Napisano 1 Grudzień 2014 Corona C4D problem z instalacją SSE 4.1 O co chodzi? Co to za oznaczenie SSE 4.1? Czytałem coś o wersji "legacy mode" ale nie rozumiem o co w niej chodzi. Z góry dzięki za informacje :)
Marcolini Napisano 1 Grudzień 2014 Napisano 1 Grudzień 2014 Instrukcje wprowadzone chyba w czasach C2D, wychodzi na to że instalujesz program na czymś starszym od Core2Duo i programowi to się nie podoba.
skalpel3d Napisano 1 Grudzień 2014 Napisano 1 Grudzień 2014 SSE 4.1 jest to zestaw instrukcja procesora jeśli dobrze pamiętam w tym przypadku 47 instrukcji. Niestety posiadasz procesor który nie jest wyposażony w ich obsługuje a co za tym idzie corona na nim ci nie ruszy :) A najlepiej napisz jaki to procesor :)
Szwadron Napisano 1 Grudzień 2014 Autor Napisano 1 Grudzień 2014 SSE 4.1 jest to zestaw instrukcja procesora jeśli dobrze pamiętam w tym przypadku 47 instrukcji. Niestety posiadasz procesor który nie jest wyposażony w ich obsługuje a co za tym idzie corona na nim ci nie ruszy :) A najlepiej napisz jaki to procesor :) No właśnie ja mam AMD... W tym tkwi przyczyna? To znaczy że każdy użytkownik AMD nie może się cieszyć coron,ą?
skalpel3d Napisano 1 Grudzień 2014 Napisano 1 Grudzień 2014 (edytowane) To zależy którego masz AMD np wszystkie buldożery i vishery mają pełną obsługę instrukcji SSE ze wszystkimi cyferkami po nim :) Dlatego pisałem abyś napisał jaki to jest konkretnie procesor. Dwa może się to zmienić bo np w przypadku max +corona dział tylko jest wolniejsza na procesorach bez tej instrukcji. Jak by nie patrzeć na c4d jest dopiero alfa w pierwsze wersji :) "SSE4.1 is only the first part of SSE4 instruction set. SSE4.1 was first introduced in Intel Penryn core in January 2008. The first AMD microprocessors with SSE 4.1 support were Bulldozer-based FX-Series and Opteron 6200. These families were released in October and November 2011 respectively." Edytowane 1 Grudzień 2014 przez skalpel3d
Szwadron Napisano 1 Grudzień 2014 Autor Napisano 1 Grudzień 2014 (edytowane) To zależy którego masz AMD np wszystkie buldożery i vishery mają pełną obsługę instrukcji SSE ze wszystkimi cyferkami po nim :) Dlatego pisałem abyś napisał jaki to jest konkretnie procesor. Dwa może się to zmienić bo np w przypadku max +corona dział tylko jest wolniejsza na procesorach bez tej instrukcji. Jak by nie patrzeć na c4d jest dopiero alfa w pierwsze wersji :) "SSE4.1 is only the first part of SSE4 instruction set. SSE4.1 was first introduced in Intel Penryn core in January 2008. The first AMD microprocessors with SSE 4.1 support were Bulldozer-based FX-Series and Opteron 6200. These families were released in October and November 2011 respectively." AMD Phenom II X4 965 3,40 GHz. Czy jestem w stanie mając taki sprzęt uniknąć błędu SSE4.1 ? Edytowane 1 Grudzień 2014 przez Szwadron
Azbesty Napisano 1 Grudzień 2014 Napisano 1 Grudzień 2014 Czy jestem w stanie mając taki sprzęt uniknąć błędu SSE4.1 ? używając silnika renderującego który nie potrzebuje SSE 4.1
skalpel3d Napisano 1 Grudzień 2014 Napisano 1 Grudzień 2014 Albo poczekaj na to co się będzie działo z Coroną na c4d, zapowiedź jest że zaczną intensywniejsze prace nad nią po wypuszczeniu pełnej komercyjnej wersji pod maxa, lub przesiąść się na maxa, tylko ze tak ogólnie twój procesor nie obsługuje tej paczki instrukcji http://www.cpu-world.com/CPUs/K10/AMD-Phenom%20II%20X4%20965%20Black%20Edition%20-%20HDZ965FBK4DGM%20%28HDZ965FBGMBOX%29.html także nawet na maxie mimo ze będzie ci chodziła corona to niestety nie będzie ona tak szybka jak jest na procesorach spełniających wymogi. Ostatecznie jeśli bardzo zależy ci na coronie to zmiana procesora
Szwadron Napisano 1 Grudzień 2014 Autor Napisano 1 Grudzień 2014 No to słabo... no cóż poczekam i zobaczę co się będzie dalej działo z wersją pod C4D. Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź i rozwianie wątpliwości.
Szwadron Napisano 8 Grudzień 2014 Autor Napisano 8 Grudzień 2014 jeszcze znalazłem taką informacje po sieci: What are the minimum hardware requirements? There are two versions of Corona - standard and legacy. The standard one uses the SSE4.1 instruction set to achieve maximum speed on modern CPUs, and needs an Intel i3/5/7 CPU or newer Core 2 (e.g. 9xxx). Legacy version should run on all CPUs of the last decade, but is about 20% slower. The installer automatically chooses the correct version for you I tutaj rodzi się moje pytanie, Czym jest Legacy version?
Azbesty Napisano 8 Grudzień 2014 Napisano 8 Grudzień 2014 legacy poprzednia. The installer automatically chooses the correct version for you
skalpel3d Napisano 9 Grudzień 2014 Napisano 9 Grudzień 2014 Na razie niema co robić correct ze względu na istnienie tylko jednej wersji pod c4d :P
Szwadron Napisano 9 Grudzień 2014 Autor Napisano 9 Grudzień 2014 Na razie niema co robić correct ze względu na istnienie tylko jednej wersji pod c4d :P Tak racja dziś udało mi się znaleźć informację iż planują do końca tego roku wypuścić wersje corony, która ruszy na słabszych maszynach. Pewnie gdy to nastąpi umieszczę informację w tym wątku.
skalpel3d Napisano 9 Grudzień 2014 Napisano 9 Grudzień 2014 Raczej w tym roku bym na to nie liczył chłopaki od corony obiecują zabrać się za wersje pod c4d po wyjściu komercyjnej wersji pod maxa a ze to wydanie zostało już przesunięte to niestety cinemaniacy będą musieli jeszcze poczekać :)
Rekomendowane odpowiedzi