tarnasm Napisano 17 Grudzień 2014 Napisano 17 Grudzień 2014 Hej, Ten program spędza mi sen z powiek. Powiedzcie mi co włączyłem (i jak to do diabła wyłączyć, bo wiem że to pewnie jeden checkbox), że nie mogę poruszyć vertexem klikając na niego z włączonym Move, tylko dopiero przez symbole wektorów narzędzia do przesuwania? Nie wiem czy jasno napisałem w czym problem. Dodaję też screen, może to rozjaśni sprawę. Na prawdę czasem Max tak potrafi skomplikować życie :D
Shogun 3D Napisano 18 Grudzień 2014 Napisano 18 Grudzień 2014 Kliknąłeś spację i zamroziłeś edycję obiektu. Kliknij ją ponownie i będzie działać. Po naciśnięciu spacji na dolnym panelu pojawia się taka żółta ikonka kłódki, znajdź ją i zapamiętaj. Następnym razem będziesz wiedział, gdzie szukać.
tarnasm Napisano 18 Grudzień 2014 Autor Napisano 18 Grudzień 2014 Wiesz co właśnie nie. Już kiedyś miałem podobną sytuację. Przy zabawie z kamerą nie mogłem poruszyć się we wszystkich kierunkach i tu faktycznie Lock toggle był na On. Jest wyłączony i w dalszym ciągu mam ten kwadracik do okoła vertex'a/
Shogun 3D Napisano 18 Grudzień 2014 Napisano 18 Grudzień 2014 Dopiero teraz zwróciłem uwagę na kwadracik i muszę przyznać, że zabiłeś mi ćwieka. :)
tarnasm Napisano 18 Grudzień 2014 Autor Napisano 18 Grudzień 2014 Zaczęły mi się takie numery kiedy próbowałem ustawić snaps do vertexów...
Arcadia Napisano 19 Grudzień 2014 Napisano 19 Grudzień 2014 Chcąc pomóc także zadam pytanie pomocnicze. Czy na tym obiekcie, którego werteksy próbujesz przesuwać jest jakiś modyfikator ? Pytam, bo z jakiegoś powodu obiekt masz w żółtej ramce a sam werteks jest w połowie krawędzi. Pytanie czy to efekt twojego niewyjaśnionego kliknięcia, czy też coś innego ?
Rekomendowane odpowiedzi