Szczepenson Napisano 29 Grudzień 2014 Napisano 29 Grudzień 2014 Hej! Modeluję sobie w 3ds maxie... coś, przypominające mniej więcej podstawę Daleka z Doctora Who: Czyli ten prosty element z zupełnie nieprostymi kulkami z niego wystającymi. Gdyby było to hi-poly, nie byłoby problemu. Jednak w low poly, kiedy każdy polygon jest na wagę złota, mam pytanie: Czy warto insetować polygony w celu wyprowadzenia z nich owych kul, czy można zrobić je z połowy zesmoothowanego boxa (mają wtedy 12 poly) i po prostu zattachować do głównej bryły bez jednej geometrii? W tym drugim przypadku niby oszczędzam parę polygonów (prawdopodobnie 8) na jednej kuli, co przy 24 kulach daje dość dużo... Tylko jak zachowa się światło? Proszę o wskazówki jak byście to wymodelowali :)
Reanimator Napisano 29 Grudzień 2014 Napisano 29 Grudzień 2014 Kazdy poligon na wage zlota? Ktory to jest rok, 1990? ;) A tak serio - specem nie jestem, ale wzialbym pod uwage LODowanie, czyli do zblizen, jesli kulistosc mialaby znaczenie, zrobilbym dokladniejsza i gestsza siatke. Jesli natomiast nigdy nie bedziemy tego ogladac z bliska to pewnie mozna olac.
Szczepenson Napisano 29 Grudzień 2014 Autor Napisano 29 Grudzień 2014 Z tym rokiem 1990 może i racja, przesadziłem ;) Obiekt ma być wrzucony do gry (unity), i będzie można się wokół niego poruszać. Więc lekko pomiędzy... Cóż, zrobię chyba dokładniejszą siatkę, nie mam pojęcia ile polygonów może obsługiwać unity i ile się robi do gier, ale jak się zmieszczę w 4k to chyba będzie wystarczająco dobrze? :D
Reanimator Napisano 29 Grudzień 2014 Napisano 29 Grudzień 2014 Nie mam bladego pojecia o Unity, ale pewnie to latwa do znalezienia informacja w necie;)
Szczepenson Napisano 29 Grudzień 2014 Autor Napisano 29 Grudzień 2014 No właśnie w tym czasie już znalazłem odpowiedź, dzięki ;) Cisnę model na max 4,5k, żeby poszedł jeszcze na średnim sprzęcie ;) Dużo też zależy od programistów, mam nadzieję że dadzą radę to jakoś zoptymalizować... Ehhh, przemysł gamingowy jest fajny, ale bardzo ogranicza. Chociaż, z drugiej strony właśnie przez te ograniczenia rozwija, jak ktoś chce nauczyć się teksturowania to game design nauczy go chyba najlepiej ;) Zdecydowanie bardziej lubię animować, to jest faktycznie coś, co sprawia mi frajdę - chyba, że zaczną się problemy z link constraintem - bardzo zdradzieckie narzędzie :P
Kord Napisano 30 Grudzień 2014 Napisano 30 Grudzień 2014 Z ciekawości, to ma być enviro, które sobie będzie gdzieś tam stało w kącie, czy raczej postać/przeciwnik? Jak już wspomniał Reanimator LODy bardzo się przydadzą, tak z trzy. Unity się optymalizacyjnie odwdzięczy. :) Z doświadczenia wiem, że ogólnie Unity3D z dużą ilością polygonów (nie wspominam o traktowaniu ich dynamicznym światłem z cieniem) problemów nie ma, dopóki się robi ładne instancje i lody własnie.
Szczepenson Napisano 1 Styczeń 2015 Autor Napisano 1 Styczeń 2015 Niby enviro, do 20 takich cosiów będzie rozmieszczone po mapie, nie wszystkie widoczne jednocześnie. Ale gracz będzie mógł się pośród nich poruszać, w niektórych momentach stać wprost przed nimi, dość znaczące elementy w grze ;)
Rekomendowane odpowiedzi