Napisano 19 Styczeń 201510 l Hej Aktualnie posiadam 4790k / GTX 660 i myślę nad zmianą karty graficznej na GTX780/GTX970 Od kilku dni szukam testów w vray rt ale wszędzie tylko octane iray itp, testy vray RT są szczątkowe. Moje testy są takie: Po prawej w tym samym czasie na RT jest sporo więcej szumu, a nawiasem mówiąc przy dłuższych renderach karta zeżre 2 razy więcej prądu, czyli porażka. Czy GTX 660 jest aż tak kiepski? Czy zmiana na 780/970 skróciłoby czas renderu chociaż o połowę? I czy może ktoś widział gdzieś jakieś konkretne testy vray RT ? Ewentualnie może ktoś ma GTX 780/970/980 i ma czas porównać przykładową scenę z moim GTX 660, to chyba by najbardziej rozjaśniło sprawę czy zakup ma sens ;) Czy może lepiej darować sobie RT i zainwestować w lepszy procesor Z góry dzięki za spostrzeżenia i porady
Napisano 20 Styczeń 201510 l Testy są szczątkowe bo vray rt to nie jest silnik renderujący jak iray czy octan tylko active shade który zasadniczo ma służyć jako pomoc w ustawianiu sceny, na dodatek posiada ograniczenia związane ze współpraca z niektórymi pluginami. Natomiast co do samej karty to Gtx 660 nie maja rewelacyjnej wydajności w vray rt jak także ogólnie w renderingu na gpu. Jeśli planujesz w przyszłości także renderować przez gpu to warto kupić Gtx 970 nie tylko wydajniejsze od serii 7 ale także na dodatek znacznie mniej prądożerne. Natomiast jeśli nie będziesz szedł w stronę renderingu gpu to lepiej zainwestować w mocniejszy procesor
Napisano 20 Styczeń 201510 l Autor Niestety mam dostęp tylko do vraya i tylko w tym będę mógł pracować czyli jedyna opcja to procek ;) Ale chyba na tą chwilę, taniej byłoby złożyć render node niż zestaw z mocniejszym procem, cena RAMu miażdży ;o dzięki za odp pozdrawiam
Napisano 15 Luty 201510 l Taki klimat renderingu GPGPU. Plusem jest to, że możesz dokupić 4 karty i wydajność będzie 4x większa. W przypadku CPU kupno drugiego kompa będzie droższe, a dochodzi jeszcze konieczność przesłania przez sieć danych.