Napisano 22 Styczeń 201510 l Witam Moje pytanie dotyczy prześwietlonego odbicia w lustrze. Widok w oknie jest ok ale już jego odbicie w lustrze mocno prześwietlone. Nie jest to wina zastosowanego szkła bo testowałem na kilku różnych materiałach i efekt wychodzi zawsze taki sam. Jako tło użyłem mapy HDR. Problem może być w ustawieniach kamery czy może materiału lustra?
Napisano 22 Styczeń 201510 l Na jakim silniku renderującym to robisz? Tak gdybając na szybko - to co odbija Ci się w lustrze to mniej więcej to co jest za kamerą - może masz tam jakieś światło które nie ma włączonego "invisible", może też być że we właściwościach materiału masz ustawioną za małą ilość promieni w reflect, zwłaszcza jeśli Ci dodatkowo przechodzą promienie przez szybę okienną (w vrayu to opcja "max depth" w slocie reflect materiału), a może słońce współgra z hdrką i rozświetla ją od tamtej strony. Możesz spróbować ukryć póki co szybę okienną i zobaczyć czy dalej będzie dziwnie odbijać, bo może to być też coś z refraction szyby w oknie. Edytowane 22 Styczeń 201510 l przez rino