Mirrage Napisano 24 Styczeń 2015 Napisano 24 Styczeń 2015 Mam render jednaj klatki, z krótkiej animacji testowej wody gdzie jedną z klatek można zobaczyć poniżej : Tło jest przeźroczyste i jest ok lecz mam pytanie czy idzie wyrenderować to w taki sposób by tło, które chcę wrzucić w postprodukcji było widoczne za wodą tak jak tło? Obecnie jak wrzucę coś za wodę np. zielone tło to nie ma go tam i woda pozostaje czarna a reszta czarnej przestrzeni, która jest złem jest zielona.
JohnZi Napisano 24 Styczeń 2015 Napisano 24 Styczeń 2015 Jak uzywasz hdrki to z niej niestety nie uzyskasz refrakcji, musisz uzyc skyshadera i tam wrzucic hdrke. Jesli to nie kwestwia hdrki to mozliwe, ze masz malo ray depth dla refrakcji. Pamietaj tez o odfajkowani opcji "opaque" dla obiektu :)
Reanimator Napisano 24 Styczeń 2015 Napisano 24 Styczeń 2015 AOV z przezroczystoscia sobie wypluj osobno do kompozycji, albo EXR w RGBA.
Mirrage Napisano 24 Styczeń 2015 Autor Napisano 24 Styczeń 2015 super ! wielkie dzięki za pomoc i teraz wszystko już działa :)
Traitor Napisano 24 Styczeń 2015 Napisano 24 Styczeń 2015 Ale refrakcji brak, moze warto zatem zrobic na tle displacement w poscie:)
Mirrage Napisano 24 Styczeń 2015 Autor Napisano 24 Styczeń 2015 Ale refrakcji brak, moze warto zatem zrobic na tle displacement w poscie:) mógłbym prosić o trochę więcej szczegółów co masz na myśli? Te drobinki, które są w tle pewnie musiałbym wyrenderować też w Arnoldzie by były widoczne odbycia później w post i chyba o to Tobie chodziło zgadza się? Z poziomu samej post produkcji chyba nie idzie tak zrobić albo przynajmniej nie potrafię a korzystam z AE :)
zagloowka Napisano 27 Styczeń 2015 Napisano 27 Styczeń 2015 Chodzi o to żeby światło się zalamywalo w wodzie. Odbicia to inna kwestia.
zagloowka Napisano 27 Styczeń 2015 Napisano 27 Styczeń 2015 http:// https://support.solidangle.com/m/view-rendered-page.action?abstractPageId=1082630#Refraction-IndexofRefraction Dla wody IOR to 1.333 ale czasem warto pobawic się tą wartością.
Rekomendowane odpowiedzi