Napisano 10 Luty 201510 l Cześć! To znowu ja :) Podobno kto pyta nie błądzi. Jak wiadomo kopiowanie obiektów uzyskujemy poprzez przytrzymanie SHIFT i przesunięcia bryły wg osi X,Y,Z Wiem również jak kopiować obiekty tak, aby ich krawędzie się stykały z sobą. Na podanym przeze mnie filmie widać to dokładnie: OD 4:20 Moje pytanie brzmi: Jak powielić element po łuku? Mam np 1/4 walca i chcę skopiować elementy tak, aby stworzyły pełen walec ze wspólnym środkiem. Udaje mi się skopiować elementy [ustawiam gizmo w pkt. centralnym. Załączam wskaźnik obrotu i z SHIFTem kopiuję]. Ale jakiej opcji SNAP TOOL mam urzyć, aby pierwszy skopiowany element miał krawędź styczną z oryginalnym elementem???
Napisano 10 Luty 201510 l Nie wiem jak dokładnie zrobić to co chcesz (możliwe, że się nie da), ale nie łatwiej po prostu zrobić tak: 1. Ustawić pivot w centrum okręgu (łuku). 2. Oszacować ile elementów chcesz skopiować, aby stworzyło twój łuk. 3. Obliczyć o jaki kąt powinieneś przesuwać, aby stworzyło to czego oczekujesz i włączyć Angle Snap Toggle z odpowiednią wartością w jego opcjach w parametrze "Angle". (Np. tworząc pełen okrąg o 8 ścianach powinieneś przesuwać o 45 stopni = 360/8) 4.Zweldować vertexy na krawędziach. Łatwa i przyjemna metoda, a zazwyczaj wystarczająca. Pozdrawiam ;]
Napisano 11 Luty 201510 l Zapoznaj się z narzędziem Tools -> Array najprostszy sposób na robienie takich rzeczy.
Napisano 11 Luty 201510 l Autor Jakieś 15 min po napisaniu tego posta olśniło mnie :) No tak!!! Array!!! Ale dziękuję wszystkim za pomoc. Przyda się ten temat dla innych pokoleń :-)