Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Chciałbym was prosić o radę. Chciałbym jakoś zamaskować seamy na teksturach. Pomyślałem, że mógłbym użyć jakiegoś jasnego brush'a na krawędziach aby zakryć seamy i nadać im trochę ciekawszy wygląd. Jednak mimo sporej ilości testów różnych pędzli i sposobów mieszania warstw nie mogę osiągnąć fajnego efektu.

Czy może ktoś z was mógłby mi coś doradzić bądź polecić jakieś metody/brush'e ?

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ja seamy podmalowuje w Viewport Canvasie w 3ds maxie. Clone stamp i jazda, wprost na modelu. W PS to nie bardzo praktyczne/łatwe/możliwe(?). No chyba że się nie znam ;)

Pzdr.

Napisano

Chyba źle wytłumaczyłem o co mi chodzi. Nie zależy mi na tym żeby tekstury nie miały szwów na krawędziach (wiem, że można to rozegrać stampem bądź patchem).

Ja chcę po prostu na krawędziach dodać takie jaśniejsze przetarcia, otarcia coś w tym stylu żeby to było po prostu trochę ciekawsze, może bardziej realistyczne tylko nie wiem jak to najlepiej zrobić. (wiem, że mogę objechać wszystko brushem dookoła z shiftem, ale jaki brush, jakie ustawienia, żeby to jakoś wyglądało ? :P )

Napisano

Dzięki za odpowiedzi. Chociaż muszę powiedzieć, że brushy też już szukałem i jakoś nic konkretnego mi się nie spodobało. Za to na tym filmiku gościu pokazał naprawdę fajne, szkoda, że ich nie udostępnił.

Czy może jednak te brushe "ruszające się/animowane/zmieniające się" mają jakąś oficjalną nazwę po której mógłbym je googlować ?

Napisano

Czy może jednak te brushe "ruszające się/animowane/zmieniające się" mają jakąś oficjalną nazwę po której mógłbym je googlować ?

Gdzie w tym filmiku są animowane brushe? To zwykłe brushe z PS z włączonymi opcjami direction czy co tam w PS.