Zernat Napisano 22 Marzec 2015 Napisano 22 Marzec 2015 Witam. Chciałbym was prosić o radę. Chciałbym jakoś zamaskować seamy na teksturach. Pomyślałem, że mógłbym użyć jakiegoś jasnego brush'a na krawędziach aby zakryć seamy i nadać im trochę ciekawszy wygląd. Jednak mimo sporej ilości testów różnych pędzli i sposobów mieszania warstw nie mogę osiągnąć fajnego efektu. Czy może ktoś z was mógłby mi coś doradzić bądź polecić jakieś metody/brush'e ? Pozdrawiam.
xmass Napisano 22 Marzec 2015 Napisano 22 Marzec 2015 Ja seamy podmalowuje w Viewport Canvasie w 3ds maxie. Clone stamp i jazda, wprost na modelu. W PS to nie bardzo praktyczne/łatwe/możliwe(?). No chyba że się nie znam ;) Pzdr.
Zernat Napisano 22 Marzec 2015 Autor Napisano 22 Marzec 2015 Chyba źle wytłumaczyłem o co mi chodzi. Nie zależy mi na tym żeby tekstury nie miały szwów na krawędziach (wiem, że można to rozegrać stampem bądź patchem). Ja chcę po prostu na krawędziach dodać takie jaśniejsze przetarcia, otarcia coś w tym stylu żeby to było po prostu trochę ciekawsze, może bardziej realistyczne tylko nie wiem jak to najlepiej zrobić. (wiem, że mogę objechać wszystko brushem dookoła z shiftem, ale jaki brush, jakie ustawienia, żeby to jakoś wyglądało ? :P )
xmass Napisano 22 Marzec 2015 Napisano 22 Marzec 2015 Aaaaaaa, teraz jasne ;) W necie pełno brushy, wystarczy wpisać w googla 'scratch/dirt/cokolwiek brushes photoshop' i gotowe. Polecam zobaczyć : https://vimeo.com/65877658 Film powinien wszystko zobrazować. Pzdr
diabelt Napisano 22 Marzec 2015 Napisano 22 Marzec 2015 Substance painter albo quixel, teź sobie zobacz.
Zernat Napisano 23 Marzec 2015 Autor Napisano 23 Marzec 2015 Dzięki za odpowiedzi. Chociaż muszę powiedzieć, że brushy też już szukałem i jakoś nic konkretnego mi się nie spodobało. Za to na tym filmiku gościu pokazał naprawdę fajne, szkoda, że ich nie udostępnił. Czy może jednak te brushe "ruszające się/animowane/zmieniające się" mają jakąś oficjalną nazwę po której mógłbym je googlować ?
Zernat Napisano 24 Marzec 2015 Autor Napisano 24 Marzec 2015 Ale gościu na tym filmiku od xmass'a używał tego w szopie.
diabelt Napisano 30 Marzec 2015 Napisano 30 Marzec 2015 Czy może jednak te brushe "ruszające się/animowane/zmieniające się" mają jakąś oficjalną nazwę po której mógłbym je googlować ? Gdzie w tym filmiku są animowane brushe? To zwykłe brushe z PS z włączonymi opcjami direction czy co tam w PS.
Rekomendowane odpowiedzi