poxin Posted April 8, 2015 Share Posted April 8, 2015 witam mam takie pytania jeśli mam plane o wymiarze np 100x100cm i chce umiescic przeciąć go w odległości np 54cm od krawędzi to jest to możliwe? znam dokładne wymiary tego co chce modelować i nie wiem jak je wprowadzac w maxie. mam wrażenie że wszystko się na oko robi. czy zawsze musze miec jakies podklady z autocada? drugie pytanie to czy da się zrobić linie o konkretnej długości? Link to comment Share on other sites More sharing options...
skalpel3d Posted April 8, 2015 Share Posted April 8, 2015 Jak najbardziej wykonalne, przecież pracujesz na układzie współrzędnych. Przykładowo rysujesz plejna o zadanych wymiarach następnie należy mu ustawić pivot na którymś narożniku ( zakładka Hierarchy, PIvot i włączona opcja Affect PIvot Only + włączony Snap w ten sposob szybko ustawisz sobie pivot na narożniku) Teraz ustawiasz sobie plejna na początku układu współrzędnych i albo wykorzystujesz modyfikator Slice którego gizmo ustawisz zgodnie z tym jak chcesz pociąć twój obiekt, możesz równie dobrze jeśli obiekt jest jako editable mesh lub poly wybrać w nim opcję Slice plane. W przypadku gdy nie masz możliwości przestawiania obiektu do zera układu współrzędnych po prostu pracujesz na przesunięciach wektorowych w układzie współrzędnych kliknij prawym klawiszem ikonkę Select and Move otworzy ci się okienko transformacji i mrzesz na nim pracować ;) Co do pytania drugiego to używasz spline obiekt Line w parametrach masz opcje Keyboard Entry i przez funkcje Add Point tworzysz obiekt przy pomocy wpisywania parametrów na konkretnych osiach Link to comment Share on other sites More sharing options...
poxin Posted April 8, 2015 Author Share Posted April 8, 2015 dzięki wielkie, wlasnie nie moglem zauwazyc opcji keyboard entry :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts