Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam jakiś dziwny problem z maxem. Po wrzuceniu podkładu z CADa viewport zaczął wariowac. Są jakies nagłe zmiany widoku, samoczynne, prolemy z przesuwaniem vertexów, edgy itd. Próbowałem wyeksportowac scenę (z i bez podkładu) do innej wersji maxa (korzystam z 2016), do formatu fbx, 3ds, obj. Nic. Czysty nowy plik lub jakiś inny projekt działa bez zarzutu. Zwróćcie uwagę na zachowanie tego kwadracika w prawym górnym rogu przy obracaniu. W filmiku poniżej raz tylko użyłem skrótu "top view" i "extent zoom". Wszystkie inne skoki widoku zrobił max sam. Ktoś miał taki problem? Nie da się pracować...:/

Sorry za muzykę, ale na szybko nagrywałem jakimś programem:P

https://www.youtube.com/watch?v=QsrPz0OABWk&feature=youtu.be

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Miałem kiedyś podobne problemy z dużym terenem z CADa. Problemem był rozmiar (w jednostkach) samego podkładu. Rzut był bardzo oddalony od początku układu współrzędnych. W rysowaniu w Autocadzie nie miało to znaczenia, ale po wrzuceniu do maxa, przy setkach tysięcy jednostek długości (tu też sprawdziłbym czy są takie same w obu programach) świrował. Spotykałem się z tym w kilku wersjach maxa. Ponieważ programiści Autodesku należą do leniwych to nie sądzę, by w ogóle zajęli się kiedykolwiek tym problemem. W/w problemy nie były zależne od sprzętu, na którym pracowałem.

Napisano
  • Autor

DZIĘKI! Poskutkowało:O Nie wpadłbym chyba na to, że taka pierdoła może tak utrudnić życie:O Dzięki raz jeszcze Zaki!:)

Napisano

Powiem Ci, że kiedyś zajęło mi to w cholerę czasu, ale rozgryzłem to w końcu. Cieszę się, że mogłem pomóc :).