Napisano 12 Czerwiec 20159 l Witajcie Miałbym okazje nauczyć się renderowania na kilku komputerach. Mam przy sobie 4kompy 4rdzeniowe. Nigdy wcześniej nie robiłem takiej operacji dlatego jeśli to możliwe proszę o podpowiedzi krok po kroku. W szukajce było wiele tematów - przeczytałem. Wiele postów jest z bardzo dawna także wiele mogło się pozmieniać. Kilka pytań do tematu -Na chwilę obecną chciałbym połączyć to w taki sposób aby 4kompy w tym samym czasie renderowały tylko pojedynczą klatkę. -Słyszałem że renderowanie GlobalIluminacji w Vray nie może być rozłożone na wiele stacji, w takim razie jak to obejść -Czy na każdym kompie musi być zainstalowany 3dmax? A może jest taka opcja że na jednym kompie jest program a reszta służy jako moc obliczeniowa -Które programy doinstalować - pamiętam że nie mam BackBurn DirectConnect InventorServer Z góry dzięki za odp
Napisano 12 Czerwiec 20159 l Backburner'em zepniesz kompy w farme. GI nie można liczyc na farmie?:) Ktos Ci głupot naopowiadal. By system dzialal, na każdym musi być zainstalowany Max. Na kompie przeliczającym uruchamiasz plik Server (z backburnera), a nakompie glownym Manager.
Napisano 17 Czerwiec 20159 l Autor ok dzięki za info w takim razie z czym się spotkałem Są to 4rdzeniowe AMD (wiem że na wstępie są słabsze) ale chciałem spróbować. Na początku wyrenderowałem na pojedynczym kompie aby mieć porównanie czasowe. Nastęnie połączyłem je w sieć tak jak było opisane w tutku w dziale. Zrobiłem wstępnie na 3kompach (potem miałem dodać pozostałe 2). Uruchomiłem backburner serwer na dwóch a na trzecim menagera i monitor. Komunikat idle Udostępniłem dysk tak aby każdy komp miał dostęp do tekstur i map. Odpaliłem maxa na komp gdzie był menager, wczytało się jak należy, nastęnie F10 Distributed Rendering tam też poustawiałem według tutka i Renderuj. Budowanie LightCache w przypadku pojedynczego i farmy czasowo określał na tak samo jednak w przypadku farmy wykrzaczyło się w połowie drogi. Spróbowałem jeszcze raz i to samo. Nie wiem nawet jak trwałyby pass-y i ostateczny render Sama scena jest zbudowana raczej prawidłowo, przynajmniej tak myśle - na intelu e5 nic nie wykrzaczało. Zauważyłem że podczas tych kilku minut kiedy budował LightCache Idle nie zmieniło się a w MenedzeżeZadań na komputerach serwerowych nie wzrosło zużycie procka i RAM Z innej beczki Miałbym do dyspozycji kilka komputerów z i5 ale czy istnieje jakaś możliwość złączenia ich w ten sposób aby jeden był mózgiem a pozostałe (mocą obliczeniową - robotnikami) ? Coś co zgrupowałoby każdy procek i5 w jedną maszyne, nie instalując na każdym maxa (nie chodzi o lenistwo, wiecie) Ktoś mi podpowiedział aby pytać o megazorda ?