Napisano 6 Wrzesień 20159 l Siema, pare pytań do was; Jak się uczyć kompozycji jakie książki polecicie do nauki koloru,kompozycji? najlepiej po polsku
Napisano 6 Wrzesień 20159 l Moim zdaniem lepiej osłuchaj się z angielskiego. Nie mowię, żebys się uczył gramatyki, po prostu naucz się w takim stopniu żeby rozumieć. Jest mnustwo filmów na yt w tym temacie i wielu innych, ale raczej po angielsku. Na przykład Jeśli chodzi o kompozycje to studiuj obrazy znanych i lubianych. Do tego nie potrzeba żadnej książki ani języka.
Napisano 6 Wrzesień 20159 l Ja np. kompozycyjnie bardzo polecam książkę Framed Ink - link. Kolorem na razie się nie przejmuj, to dużo później (polecam ksiązki Gurney'a - link). Walor i perspektywa to zdecydowanie Robertson - link i link. Jak widzisz niestety wszystkie materiały są po angielsku, ale według mnie bardzo trudno będzie ci się efektywnie uczyć bez, tak jak mówi Tomasz, chociaż osłuchania się z tym językiem. Niestety polskich albo tłumaczonych na polski resourców z sensowną wiedzą jest bardzo mało. Bardzo, bardzo mało. W sumie jedynie przychodzi mi do głowy przetłumaczony Loomis - link.
Napisano 6 Wrzesień 20159 l Autor trudno będą musiał się uporać z tym jakoś. loomisa mam bardzo fajny