Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Duzo jest na sieci tutoriali odnosnie render elements and compositing-Gorzej gdy chce sie osobno wyrenderowac niektore obiekty dodatkowo.Mam dosyc zlozona scene i chcialbym osobno wyrenderowac obiekty w wyzszej jakosci jako fly through+Osobno zadrzewienia jako fly through i osobno ludzi ktorzy sie poruszaja.Doszedlem juz do tego,zeby jedne obiekty zaslanialy inne wowczas nazezy zmienic ustawienia Matte Object na -1.przykadowo renderujac zadrzewienia,pytanie czy da sie to zrobic w after effect korzystajac tylko z Alpha Channel passu a moze inna metoda?Bo jesli obiekty sa jako matte object wciaz sa renderowalne i wydluzaja czas renderingu a drzewa sa na tyle daleko i za budynkiem,ze nie potrzebuje zeby sie odbijaly wolalbym renderujac drzewa wszystkie inne obiekty miec schowane i w after effect korzystajac np z Alpha Channel budynkow zaslaniac drzewa w tej czesci gdzie znajduja sie budynki,czy mozna tak?

I odnosnie renderingu samego,czy obliczajac Light Chache i Irridiance Map zrobic to raz do budynkow i drzew czy osobno do budyznkow i osobno do drzew jesli chce te dwa obiekty renderowac osobno(Ludzie sie poruszaja wiec wiem ze osobno+teren na ktorym sie poruszaja pewnie musi byc ustawiony jako matte object zeby miec prawidlowy pass cienia?

Scena jest renderowana z tlem z drona,tracking zrobiony w boujou

PS.Wgralem zalaczniki prostej sceny zeby pokazac o co mi chodzi

Pass1 wyrenderowany budynek z terenem

Pass2 obiekty razem przed i za budynkiem

Pass3 Te same obiekty co pass2 ale budynek i teren w matte ustawione alpha na -1

I teraz czy jedynym sposobem jest renderowanie jak w pass3 wiec budynek wciaz musi byc renderowany co wydluza czas renderingu,czy mozna urzywajac maski alpha channel z pass1 powiedziec ktore obiekty sa przed i za budynkeim w pass2

Dziekuje za pomoc,chcialbym ten projekt skonczyc i nauczyc sie czegos nowego przy okazji

Pozdrawiam

Edytowane przez drobcio

• Wyświetleń 843
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi