Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Od pewnego czasu rozglądam się za najlepszą dla mnie i VFX dystrybucją linuxa. Obecnie jestem najbardziej przekonany do Ubuntu i RedHat lecz nie wiem czy to słuszne wybory? Korzystam głównie z Houdiniego oraz czasami Autodeskowych narzędzi + Realflow. Możecie coś polecić?

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Od pewnego czasu rozglądam się za najlepszą dla mnie i VFX dystrybucją linuxa. Obecnie jestem najbardziej przekonany do Ubuntu i RedHat lecz nie wiem czy to słuszne wybory? Korzystam głównie z Houdiniego oraz czasami Autodeskowych narzędzi + Realflow. Możecie coś polecić?

Standard to CentOS

edit:

http://www.vfxplatform.com/

Napisano

Nie ma czegoś takiego jak najlepsza. Jesli chodzi ci o jakiś konkretny program - wybór najczęsciej daje jego producent pisząc jakie dystrybucje wspiera.

Ubuntu bęz wątpienia ma największą społeczność i chyba najłatwiej o rozwiązanie ewentualnych problemów tej dystrybucji (elementaryos faktycznie to tez fork ubuntu - zdaje sie, ze korzystalo z ich repozytoriow).

Ubuntu jest w wielu przypadkach bezpieczne bo kilka duzy firm oficjalnie wspiera ten system - m.in. Google.

Napisano
  • Autor

Rozważam najbardziej CentOS oraz RedHat gdyż niestety na Ubuntu nie ma z tego co widziałem kilku programów, z których korzystam. Na plus CentOS jest to iż jest darmowy w przeciwieństwie do RHat chociaż przez to dostaje nieco później wsparcie.