Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam problem z widocznością wewnętrznych powierzchni podczas animowania pojawiania się lub znikania elementu. Przy zmianie visibility z 0 na 1 w ciągu xx kratek. Chciałbym, aby widoczne były tylko zewnętrzne powierzchnie butelki, bez wnikania w głąb materiału. Jest to w ogóle możliwe? W tym momencie jest to bardzo nieestetyczne.

Tak to mniej więcej wygląda przy zmianie visibility na 1 -> 0.

2f0agyq.png

2zpl8ad.png

qsm7op.png

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 2,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Radzę korzystać z animowania opacity w materiale, albo wypuszczania animacji na zakładkę i montowania odpowiednio w programie do postprodukcji.

Napisano
  • Autor

Dzięki, w zasadzie to myślę, że może być problem z zastosowaniem opacity w animacji, chociaż jestem laikiem w tym temacie, natomiast co do stosowania programu do postprodukcji to nie mogę znaleźć nic darmowego, w którym mógłbym w prosty sposób płynnie pokazywać/ukrywać butelki. Niestety ze względu, że wykonuję animacje w pracy, a żadnym grafikiem nie jestem, to kupno np. adobe after effects to trochę problem.

Chyba będę zmuszony zmienić koncepcję i butelki będą wyskakiwać zza ściany. Swoją drogą może ktoś mógłby mi polecić jakiś darmowy program do postprodukcji?

Mam jeszcze jedno generalne pytanie. Z doskoku robię animację w 3ds max w celu zaprezentowania naszych wyrobów i używam do tego jedynie 3ds max + picasy do łączenia zrenderowanych klatek w film. W ten sposób da się animować, jednak jest to o wiele bardziej czasochłonne i ciężko wprowadzać zmiany. Mógłby mi ktoś z Was rozpisać jakiego typu programy i w jakim celu stosujecie podczas kompletnego procesu animowania?

Napisano

Darmowe programy do postprodukcji to np. Blender lub Fusion, płynne pokazanie butelki będzie się dało zrobić w obu. Łączyć klatki też się w nich da.

Musisz wyrenderować raz z butelką, raz bez.

Edytowane przez Ania