Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej wszystkim,

staram się zaprzyjaźnić z digitalowymi mediami. Do tej pory narysowałam w ten sposób mniej niż 10 prac i to w przeciągu około 3 lat. Teraz mam zamiar przysiąść do tego porządniej. Na początek "najświeższe" prace. Dwie pierwsze zeszłoroczne, pozostałe tegoroczne. Chronologicznie :) Póki co trzymam się przyziemnych tematów, bo czuję się za słaba na fantastykę. Będę wdzięczna za wskazówki.

265ace29980511.560d32c9eb4ad.jpg

b12ac329946095.560bbc6005654.jpg

c46f8c29947063.560bc729953d4.jpg

fc658a30007317.560e70e33caf2.jpg

• Odpowiedzi 5
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Widzę ,że razem sobie poczekamy :) To czekamy ...Najlepsza jest ta druga i ostatnia pracka.Pierwsza jest chyba przekombinowana i aż razi paletą kolorków.Te dwie które mi się tak podobają są malowane na podstawie fotek czy z wyobraźni ?? Nie wiem czy dobrze teraz powiem ale według mnie są za mięciusie .Śmielej z tą krechą:)W opcjach pędzla możesz ustawić twardość pedzla w ps .W corelu pewnie tez tak można:)Powinnaś używać wiecej twardych pedzli .Chociaż z drugiej strony Pan Wojtek Fus jedzie na miękkich bardziej a pracki ma mega .Jeszcze co do tej pierwszej pracki to ta pani wygląda tak jakby sobie robiła sweet focie na fb .Jakoś nie czuję tego dramatyzmu .Chociaż chwila ...ona trzyma pistolet na wodę ? hahahha jeśli tak to dobre to jest chociaż nie kumam przekazu .Zapraszam też do mnie by powytykać to i owo .Będzie tego sporo ...Pozdro Ps : w ps jest też coś takiego jak nakładka :)możesz sobie namalować bazę a potem na nakładce dać np. teksturke .To bardzo ułatwia sprawę.Wszyscy też mówią aby zacząć od podstaw co jest dobrym pomysłem i jest nieuniknione :)Widzę że tak jak ja też lubisz isc od razu na głęboko wodę .Osobiscie to mi się nie chce cwiczyc tych podstaw ale mam duże braki i będę musiał to nadrobić ehh Trzeba będzie zacząć od malowania martwej natury,brył aby potem tworzyć bardziej złożone obiekty,kompozycji (tutaj szukam w necie info i jest tylko o zasadzie 3 punktów czy tam linii (wiem o co chodzi ale nie pamiętam nazwy)) perspektywy(tutaj mi cizko idzie),anatomii i jeszcze kilku rzeczy .Jednym słowem :Praca i jeszcze raz Praca .Jednak od czasu do czasu nikt Ci nie zabroni namalowania ilustracji :)

Napisano

Hej, witaj na forum :)

Kolory jakich używasz w przypadku tych ilustracji są trochę nieprawdopodobne, a to dlatego, że malujesz na podstawie "przerobionych" i "podkręconych zdjęć". Rzuca się to bardzo w oczy zwłaszcza przy pierwszych 3 obrazkach.

Nie byłam w stanie przeczytać w całości poprzedniego posta, ale zrozumiałam tyle, że odradza ci się używania miękkich pędzli.

Uważam, że powinnaś używać takich, jakie najbardziej ci odpowiadają. Próbuj wszystkiego :) szukaj swojego stylu.

Odradzam również drogę na skróty i używanie tekstur czy malowania po zdjęciach.

Polecam martwe natury i studia postaci z natury, bądź "nieprzerobionych" zdjęć :)

Powodzenia!

Napisano

Hmmm, moja odp się nie dodała, więc jeszcze raz.

Dwa pierwsze obrazki to takie na sprawdzenie się, dwa kolejne to już studium koloru i światła. Malując nie próbkuję, zdjęciami posiłkuję się jako inspiracja lub podstawa pod kontur, aby przyspieszyć i przejść od razu do formowania ;)

na potwierdzenie moich słów dodam zdjęcia inspiracyjne pod 1,3 i 4 obrazek https://pmcmovieline.files.wordpress.com/2012/06/lindsaylohan_terryrichardson_gun4_630.jpg?w=630

http://i.wp.pl/a/f/film/033/63/31/0433163.jpg

https://instagram.com/p/7c4a_0M4Ar/

Jestem świadoma tego, że paleta barw na moich obrazkach jest dość szalona i specyficzna, ale to z dwóch powodów 1) mój monitor już nie służy i wybladza 2) mam maniere nakladania wiecej koloru na zapas, bo bardzo dużo maluję akwarelą.

Dzięki wielkie za opinie i wskazówki, bardzo je cenie. :)

Napisano

Hej, jeśli miałbym ci polecić to stronę http://www.ctrlpaint.com/library/.

Też uważam, że twoje prace sprawiają wrażenie za miękkich. Pewnie to kwestia stylu jaki ci się podoba ale pamiętaj, że jeżeli wszystkie krawędzie robisz takie miękkie to obraz trochę traci jako całość. Generalnie to, że kolory masz odważne to akurat plus - w photoshopie dużo łatwiej jest zrobić desaturację niż nasycić obraz( z czym ja mam problem np.).

Pozdrawiam