do0 Posted October 12, 2015 Share Posted October 12, 2015 (edited) Witam. Pracuję w majce i mam takie pytanie. Otóż chcę stworzyć np. postać 3d, która wygląda jak 2d. W tym celu ustawiłem ambient light sceny i wszystko jest ładnie ale jeżeli chciałbym żeby ta postać otrzymywała cienie ale dalej wyglądała jak 2d to światło musiałoby rzucać nań cos w stylu "stałego cienia" bo jak daje normalnie światło na postać, to te cienie są zróżnicowane, z ogległością/głębokością wyjasniają się, wiecie o co mi chodzi, są realistyczne, a mi chodzi o cienie cartoon, po prostu żeby cień to był stały kolor przyciemniony. Myślałem o toon shader ale nie bardzo wiem jakby to miało działać. Jakieś tekstury podłączyć? Wpadłem jeszcze na pomysł dodania materiału light angle shader i podmienić teksture koloru i cienia na moje obrazki ale renderują się tylko w software a ja chcę żeby były widoczne w viewport i renderowalne w hardware Edited October 12, 2015 by do0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozogonkiem Posted October 22, 2015 Share Posted October 22, 2015 Z twojego opisu wynika, że to czego szukasz to cell shading, czyli dobrze kombinowałeś. Nie wiem na czym pracujesz, więc wrzucę przykładowy tutorial do 3ds maxa: Link to comment Share on other sites More sharing options...
do0 Posted October 28, 2015 Author Share Posted October 28, 2015 Dzięki wielkie. Zajebista sprawa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts