Skocz do zawartości

Problem z wyświetlaniem w viewporcie.

Mulholland

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Mam problem z wyświetlaniem w viewporcie. Wygląda to tak: http://screencloud.net/v/ouWc

Mam stacjonarny komputer, karta Nvidia GT9600, ale stało się to w pewnym momencie. Niezależnie od ustawień sterowników karty w preferences. Max 2014, ale zainstalowałem też demo 2016 i ten sam problem.

Nie wiecie jak to naprawić?

• Odpowiedzi 3
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Pracujesz na bardzo wysokich wspolrzednych dla vertexow/ pivota obiektu.. Na dole w X Y Z masz liczby typu 7654576486 i tak dalej... albo pracujesz na malych i masz tam cos w stylu 0.002384

W programowaniu uzywa sie roznej dlugosci typow danych. integer, double, long double, float. Te typy danych sa ograniczone zwlaszcza w przypadku int i double. Wklepujac duza liczbe we wspolrzednych ograniczasz po prostu precyzje... ilosc mozliwych punktow w ktorych twoj obiekt moze egzystowac na scenie. Ogranicz ta liczbe (skale Twojego obiektu na scenie) do mniejszej i wtedy nie powinienes miec problemu.

Mozesz przestawic rowniez jednostki w ktorych pracujesz na metry lub takie ktore ci tam odpowiadaja...

Mozesz rowniez wprowadzic limity dla kamery z ktorej patrzysz i w ten sposob okreslic precyzje dla danego regionu... W opcjach kamery znajdziesz cos co nazywa sie jakos w stylu Cliping Planes albo cos takiego... Bedziesz mial dwie wartosci tam:

na przyklad 1

i ponizej 10000

Wklep zamiast tego 0,1 albo 1 np 10 albo 50 zobaczysz ze sie w widoku poprawi.

Pojawi sie we viewporcie rowniez wtedy taki problem ze dojezdzajac do obiektu kamera moze go sobie troche odcinac ... ale na zwykle ogladanie to co ci napisalem powinno pomoc.