Napisano 29 Listopad 20159 l Witam. Mam problem w zbrush'u. Zaznaczam maską pewien obszar i daje Extract. Zamiast jednej warstwy tworzą mi się dwie. Ktoś ma jakiś pomysł dlaczego tak się dzieje?
Napisano 29 Listopad 20159 l Zgaduję, że masz zaznaczone pod extractem opcje double. Wtedy zrobi dwie warstwy, nawet z thickness ustawionym na 0.
Napisano 29 Listopad 20159 l Autor Jeśli z pierwszej warstwy robię extract z wyłączoną opcją double to wszystko gra, ale kiedy chce zrobić następny extract z tej nowej warstwy to dalej jest podwójnie mimo wyłączonej opcji double.
Napisano 29 Listopad 20159 l Sprawdziłem z ciekawości, niestety faktycznie nawet bez opcji double tworzy 2 warstwy. Dlatego robiąc extract z tego extracta robisz to samo na podwójnej geometrii (nawet jeśli maskujesz na tym extrakcie z backface masking to obie strony zaznaczysz). Uroki Zbrusha. Jak dla mnie są zatem dwie opcje, extract z jakaś grubością (niestety tylko border jest inną polygrupą domyślnie), Group By Normals (podzieli po tym np. 90* angle bocznej ściany) i usuwasz border i tyl wg polygoup. Z tym że osobiscie extract używam w przypadkach gdzie potrzebuje troche geometrii, niekoniecznie finalnej. I tak będę ją przerabiał, dynameshował/Zremeshował. Druga opcja to Edgeloop Masked border (doda ladny edge na granicy maski), warto to robić na kopii subtoola z ktorego extraktujesz. Nastepnie ten ładny kształ można zremeshować, nie trzeba. A następnie Panel loops, ktora robią wiekszość tego co extract, ale z większą kontrolą. I tego cześciej uzywam bo dostaje czysta geometrie z takim borderem/bevelem, jaki sobie zażyczę. No i z gotowymi polygroupami, wiec usunięcie bordera czy tylnej ścianki to jeden klik w Del Hidden.
Napisano 29 Listopad 20159 l Autor Troszkę nie rozumiem drugiego sposobu. Nie wiem jak wejść w opcję edycji gdzie będę mógł użyć Del w celu usunięcia drugiej warstwy.