V4nder Napisano 29 Listopad 2015 Napisano 29 Listopad 2015 Witam. Mam problem w zbrush'u. Zaznaczam maską pewien obszar i daje Extract. Zamiast jednej warstwy tworzą mi się dwie. Ktoś ma jakiś pomysł dlaczego tak się dzieje?
tomugeen Napisano 29 Listopad 2015 Napisano 29 Listopad 2015 Zgaduję, że masz zaznaczone pod extractem opcje double. Wtedy zrobi dwie warstwy, nawet z thickness ustawionym na 0.
V4nder Napisano 29 Listopad 2015 Autor Napisano 29 Listopad 2015 Jeśli z pierwszej warstwy robię extract z wyłączoną opcją double to wszystko gra, ale kiedy chce zrobić następny extract z tej nowej warstwy to dalej jest podwójnie mimo wyłączonej opcji double.
tomugeen Napisano 29 Listopad 2015 Napisano 29 Listopad 2015 Sprawdziłem z ciekawości, niestety faktycznie nawet bez opcji double tworzy 2 warstwy. Dlatego robiąc extract z tego extracta robisz to samo na podwójnej geometrii (nawet jeśli maskujesz na tym extrakcie z backface masking to obie strony zaznaczysz). Uroki Zbrusha. Jak dla mnie są zatem dwie opcje, extract z jakaś grubością (niestety tylko border jest inną polygrupą domyślnie), Group By Normals (podzieli po tym np. 90* angle bocznej ściany) i usuwasz border i tyl wg polygoup. Z tym że osobiscie extract używam w przypadkach gdzie potrzebuje troche geometrii, niekoniecznie finalnej. I tak będę ją przerabiał, dynameshował/Zremeshował. Druga opcja to Edgeloop Masked border (doda ladny edge na granicy maski), warto to robić na kopii subtoola z ktorego extraktujesz. Nastepnie ten ładny kształ można zremeshować, nie trzeba. A następnie Panel loops, ktora robią wiekszość tego co extract, ale z większą kontrolą. I tego cześciej uzywam bo dostaje czysta geometrie z takim borderem/bevelem, jaki sobie zażyczę. No i z gotowymi polygroupami, wiec usunięcie bordera czy tylnej ścianki to jeden klik w Del Hidden.
V4nder Napisano 29 Listopad 2015 Autor Napisano 29 Listopad 2015 Troszkę nie rozumiem drugiego sposobu. Nie wiem jak wejść w opcję edycji gdzie będę mógł użyć Del w celu usunięcia drugiej warstwy.
Rekomendowane odpowiedzi