Zernat Napisano 30 Grudzień 2015 Napisano 30 Grudzień 2015 Witam. Kiedy wejdziemy na stronę pokroju CGTextures to mamy mnóstwo decali na ściany, różne zacieki itp. Jednak już sporo czasu szukam decali na płaską ziemię (np. jakieś rysy/plamy/zacieki na płaski metal). Zaczynam już powoli myśleć, że albo w przypadku płaskich poziomych rzeczy nazywa się to inaczej albo coś takiego w ogóle nie istnieje xd Czy może ktoś mógłby mnie oświecić ? Albo może zarzucić jakimś linkiem albo dwoma ? Dzięki i Pozdrawiam :-)
Hris Napisano 1 Styczeń 2016 Napisano 1 Styczeń 2016 Zrobiłeś już rekonesans jak wyglądają poprzecierane, zużyte płyty metalowe? jeśli nie uda Ci się znaleźć niczego ciekawego jako referencję (zdjęcie) to chwilę pomyśl co się dzieje z taką podłogą - zacieków tam nie będzie, raczej plamy. Jeśli jeżdżą tam maszyny to będzie dużo przetarć, jeśli chodzą robotnicy (sci-fi wersja to roboty) to będzie sporo rys. Jeśli są jakieś narzędzie używane w tym obrębie podłogi to spadają - więc będą jakieś wgłębienia niewielkie. Jeśli jest malowana to będą odpryski czyli DIFFUSE COLOR ale jakieś odbicia w miejscach braku farby też muszą być, ITP ETC...Wtedy ruszaj raz jeszcze na TEXTURES.COM (to jest nowa, aktualna wersja strony cgtextures.com) i zajrzyj najpierw do działu: -) METAL -> SCRATCHES a potem do działu -) METAL -> RUSTED Jeśli bawisz się często PHOTOSHOPEM to w ciągu kilku minut wyciągniesz sam DECAL'e z każdej takiej tekstury, chociaż by poprzez selekcję koloru. Brudy wokół śrubek, nasadek, jakichś otworów w podłodze rysuje się ręcznie twardymi brushami w PHOTOSHOPIE. Tyle udało mi się wymyśleć na szybko. Powodzenia!
Hris Napisano 2 Styczeń 2016 Napisano 2 Styczeń 2016 Tutaj masz przykład czegoś co wydłubałem w 30 minut w photoshopie (około 10 warstw, wszystko z TEXTURES.COM). Oryginał ma 4096 na 4096 pikseli, tutaj tylko 1024x1024. Wrzucę za godzinkę link do GOOGLE DRIVE do pobrania plik PSD w oryginalnej rozdziałce (PS CS4, jak się komuś przyda to "cuś", to niech korzysta, każda tekstura użyta w tym pliku jest legalna). Oczywiście trzeba z tego jeszcze choćby mapę REFLECTION i BUMP zrobić oraz SPECULAR, ale na to nie mam czasu dziś już:( idę chorować dalej do łóżka :) Pozdrawiam Hris PS. Napisy robione czcionką MULLER, była w fajnej promocji na MIGHTYDEALS. Baaaardzo lubię takie fonty :)
Hris Napisano 3 Styczeń 2016 Napisano 3 Styczeń 2016 A tu obiecany link do pliku ZIP (a w środku plik PSD), objętość 106 MB: https://drive.google.com/file/d/0B2VyQtorWTFoQ1IyQ1pYczJjUEk/view?usp=sharing A na stronie TEXTURES.COM znalazłem dział który nieco Ci pomoże: http://www.textures.com/category/splatter/10251 Pozdrawiam
Zernat Napisano 3 Styczeń 2016 Autor Napisano 3 Styczeń 2016 Bardzo Ci dziękuję za pomoc ! Postaram się przeanalizować twój plik PSD i zrobić coś właśnie tym sposobem. Jeszcze raz dzięki i życzę szybkiego powrotu do zdrowia :D
Rekomendowane odpowiedzi