Napisano 30 Grudzień 20159 l Witam. Kiedy wejdziemy na stronę pokroju CGTextures to mamy mnóstwo decali na ściany, różne zacieki itp. Jednak już sporo czasu szukam decali na płaską ziemię (np. jakieś rysy/plamy/zacieki na płaski metal). Zaczynam już powoli myśleć, że albo w przypadku płaskich poziomych rzeczy nazywa się to inaczej albo coś takiego w ogóle nie istnieje xd Czy może ktoś mógłby mnie oświecić ? Albo może zarzucić jakimś linkiem albo dwoma ? Dzięki i Pozdrawiam :-)
Napisano 1 Styczeń 20169 l Zrobiłeś już rekonesans jak wyglądają poprzecierane, zużyte płyty metalowe? jeśli nie uda Ci się znaleźć niczego ciekawego jako referencję (zdjęcie) to chwilę pomyśl co się dzieje z taką podłogą - zacieków tam nie będzie, raczej plamy. Jeśli jeżdżą tam maszyny to będzie dużo przetarć, jeśli chodzą robotnicy (sci-fi wersja to roboty) to będzie sporo rys. Jeśli są jakieś narzędzie używane w tym obrębie podłogi to spadają - więc będą jakieś wgłębienia niewielkie. Jeśli jest malowana to będą odpryski czyli DIFFUSE COLOR ale jakieś odbicia w miejscach braku farby też muszą być, ITP ETC...Wtedy ruszaj raz jeszcze na TEXTURES.COM (to jest nowa, aktualna wersja strony cgtextures.com) i zajrzyj najpierw do działu: -) METAL -> SCRATCHES a potem do działu -) METAL -> RUSTED Jeśli bawisz się często PHOTOSHOPEM to w ciągu kilku minut wyciągniesz sam DECAL'e z każdej takiej tekstury, chociaż by poprzez selekcję koloru. Brudy wokół śrubek, nasadek, jakichś otworów w podłodze rysuje się ręcznie twardymi brushami w PHOTOSHOPIE. Tyle udało mi się wymyśleć na szybko. Powodzenia!
Napisano 2 Styczeń 20169 l Tutaj masz przykład czegoś co wydłubałem w 30 minut w photoshopie (około 10 warstw, wszystko z TEXTURES.COM). Oryginał ma 4096 na 4096 pikseli, tutaj tylko 1024x1024. Wrzucę za godzinkę link do GOOGLE DRIVE do pobrania plik PSD w oryginalnej rozdziałce (PS CS4, jak się komuś przyda to "cuś", to niech korzysta, każda tekstura użyta w tym pliku jest legalna). Oczywiście trzeba z tego jeszcze choćby mapę REFLECTION i BUMP zrobić oraz SPECULAR, ale na to nie mam czasu dziś już:( idę chorować dalej do łóżka :) Pozdrawiam Hris PS. Napisy robione czcionką MULLER, była w fajnej promocji na MIGHTYDEALS. Baaaardzo lubię takie fonty :)
Napisano 3 Styczeń 20169 l A tu obiecany link do pliku ZIP (a w środku plik PSD), objętość 106 MB: https://drive.google.com/file/d/0B2VyQtorWTFoQ1IyQ1pYczJjUEk/view?usp=sharing A na stronie TEXTURES.COM znalazłem dział który nieco Ci pomoże: http://www.textures.com/category/splatter/10251 Pozdrawiam
Napisano 3 Styczeń 20169 l Autor Bardzo Ci dziękuję za pomoc ! Postaram się przeanalizować twój plik PSD i zrobić coś właśnie tym sposobem. Jeszcze raz dzięki i życzę szybkiego powrotu do zdrowia :D