Napisano 6 Styczeń 20169 l Kłaniam się, W firmie której pracuję potrzebny jest nam Illustrator, głównie do edycji instrukcji obsługi (modele RC i tym podobne), jednak cena softu od dystrybutorów jest nieco wysoka. Stąd też pytanie- czy bezpiecznym jest polowanie na okazję i odkupienie licencji, a jeśli tak, jak najlepiej się do tego zabrać? I przede wszystkim, ile realnie można 'ciachnąć' z ceny wyjściowej nowego softu?
Napisano 6 Styczeń 20169 l Ja na OLX.PL wyłowiłem okazję i kupiłem pakiet ADOBE od firmy która po prostu zmieniała profil działalności. Niestety trzeba uzbroić się w cierpliwość już po zakupie, bo pomimo że dostałem oryginalne nośniki, certyfikat oraz nową fakturę od tej firmy która tego używała, to jeszcze czeka Cię (Was) przeniesienie licencji w samym ADOBE. I tu polski oddział ADOBE 'uwinął' się w ku.wa w OSIEM tygodni... Poprzedni właściciel softu dzwonił do mnie z przeprosinami że tyle to trwało - tak mu było głupio, a z ADOBE nawet 'przepraszamy' nie dostałem. Soft kupiony musiał 8 tygodni leżeć na półce dopóki nie dostałem nowych kluczy do zainstalowania softu. To było słabe na maksa. Jeśli chodzi o cenę - używane CS4 i CS5 chodzą za połowę ceny. Nie wiem jak z CS6 - to jest nowy soft i tak taniutko będzie ciężko. I nie kupujcie żadnych cudów typu "klucz elektroniczny' czy inne badziewia na allegro. Poproś sprzedawcę by pokazał fakturę (np. skan mailowo)oraz certyfikat na niego wystawiony, inaczej wogóle nie gadaj. Pozdrawiam i powodzenia. Ja do czasu nabycia Photoshopa pełnego i Illustratora korzystałem komercyjnie z Photoshop Elements'a 12 oraz z programu INKSCAPE 0.91 . Dawały radę, ale nie wiem jak dużych dokumentów wektorowych używacie :(
Napisano 6 Styczeń 20169 l Autor Dzięki za odpowiedź. Dotąd podpieraliśmy się trialami, CS5, CS6, musiałbym wybadać na jakiej konkretnie wersji pracują chińscy przyjaciele, być może przeskoczymy do tańszego rozwiązania. A typowa instrukcja to około 12 stron, kilkadziesiąt MB. Niby niewiele, ale dopiero lapek z i7 i 16GB RAM to uciągnął, sam proces edycji (konkretnie tłumaczenia) to dla nas dość nowe doświadczenie i początki obfitowały w 'out of memory'.