Jump to content

Blokada przesuwania i skalowania.

Recommended Posts

Posted

Nagle pojawił się dziwny problem. W jednym z plików nie mogę przesuwać obiektów w żadnej z osi ani skalować jedynie obracać. Przesuwanie i skalowanie działa jedynie w trybie edycji albo po włączeniu snapa. Pewnie coś włączyłem być może skrótem klawiszowym ale nie co niestety i jak to wyłączyć. W innych plikach jest wszystko ok.

• Replies 2
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Posted

Jeśli to jest w pliku, którego Ty nie tworzyłeś, to może ktoś ustawił blokady transformacji - dla poszczególnych transformacji i osi (Hierarchy>Link Info>Locks).

Możliwe jest też, że skala obiektu albo jednostki programu są bardzo małe albo bardzo duże i dlatego skalowanie i przesuwanie działa dopiero po włączeniu Snapa. A jak jest w różnych widokach - nie perspektywicznym, tylko rzucie z góry albo aksonometrycznym (User)?

Stwórz obok nowy obiekt o podobnych wielkościach i zobacz czy działa tak samo czy inaczej. Stwórz obiekt bardzo duży i bardzo mały (wymiary ustal x100) i znowu spróbuj. Możesz też do nowo utworzonej sceny (gdzie wszystko działa jak powinno) zaimportować ten obiekt z innego pliku (Merge) i też zobaczyć czy zachowanie będzie takie samo/inne.

Nie kojarzę skrótu klawiszowego, który działał by tak jak opisujesz...

Posted

Nie wiem ale chyba musiało chodzić o skalę faktycznie bo parę razy coś poprawiałem i zmieniałem w takcie z metrów na mm bo coś poprawiałem i nie działało zbyt precyzyjnie. Dzięki.