Victovy7 Napisano 15 Maj 2016 Share Napisano 15 Maj 2016 Witam, od jakiegoś czasu 3ds max notorycznie zoomuje mi obiekt nad którym pracuję tak daleko, że go nie widać. Wybieram jakiś element modelu i po chwili program sam ustawia mi widok tak, że nie ma nic na ekranie. Próbuję zmodyfikować poligony, mogę wykonać parę kliknięć, znowu zoom w kosmos i tak w kółko. Co parę sekund muszę się posiłkować klawiszem Z. Próbowałem już zmieniać ustawienia Directa na inne niż 11, ale zawsze jest to samo. Czy ktoś się spotkał z takim problemem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stormwind Napisano 16 Maj 2016 Share Napisano 16 Maj 2016 Nie spotkałem się z czymś takim, ale zacznij od sprawdzenia czy obiekt nie jest odsunięty o środka sceny i sprawdź jednostki maxa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victovy7 Napisano 16 Maj 2016 Autor Share Napisano 16 Maj 2016 Faktycznie, teraz wszystko działa jak powinno. Wielkie dzięki. ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stormwind Napisano 16 Maj 2016 Share Napisano 16 Maj 2016 Rozwinę jeszcze ten przypadek, powinienem to napisać wcześniej. 3ds Max ma problemy z obiektami odsuniętymi o bardzo duże odległości od środka sceny (mówimy tu o odległościach rzędu 100000 x jednostka sceny/systemowa) typowe błędy to najczęściej błędy wyświetlania jak przenikające się obiekty, niewidoczne obiekty, dziwne, postrzępione krawędzie obiektów. Czasem pojawiają się też inne dziwne przypadłości jak ten powyżej. Najczęściej powodem tak dziwnych lokalizacji obiektów jest import z zewnętrznych programów cad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi