Napisano 25 Maj 20168 l Witam wszytskich serdecznie :) Jestem nowym użytkownikiem forum, na które trafiłam przypadkowo podczas poszukiwania informacji związanych z laptopem dla architekta. Rozpoczynam swoją przygodę jako młody architekt wnętrz. Jako pierwszy komputer potrzebuję by był to (niestety) laptop, do kwoty około 5.000PLN, np. Asus (lubię), a pracować będę tylko na 3DsMaxie (+rendery). Niestety nie jestem na tyle zorientowana w specyfikacjach sprzętowych, by móc stwierdzić czy dany laptop się nadaje, bądź nie. Nie da się ukryć, że na forum przebywają specjaliści/wyjadacze, dlatego jeśli ktoś miałby chwilkę, to bardzo proszę o krótką ocenę, czy warto pokusić się np. na ten model: http://www.x-kom.pl/p/232765-notebook-laptop-156-asus-n551jw-cn097h-i7-4720hq-8gb-750-dvd-rw-win8-gtx960.html Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam serdecznie
Napisano 25 Maj 20168 l Zakładam że wszelkie render farmy raczej nie będą używane, a będziesz renderować tam. Sam ci nie pomogę w doborze sprzętu, zapewne odezwie się ktoś bardziej do tego kompetentny. Ale jak mogę tylko zwrócić uwagę że aktualnie nie warto podchodzić do 3ds maxa i vraya bez większej ilości pamięci Ram oraz dysku SSD, to robi naprawdę wielką różnicę w pracy. Zwłaszcza że w momencie postprodukcji Photoshop czy inny program jednak też jest pamięciożerny, i będziesz potrzebować dodatkowej mocy, aby nie robić przestojów w pracy ;) Serdecznie Podrawiam
Napisano 25 Maj 20168 l Hej dziewczyno! Nie opłaca sie tego Asusa, polecam gorąco ten poniższy!!! Nowszej generacji i szybszy procesor, 4 razy wiecej RAM(32GB) ! 2x wiecej pamięci karty graficznej(4GB), znacznie jaśniejszy ekran IPS FullHD, Dysk 256GB SSD M.2!!, + 1000GB HDD (wbudowany, nie zewnętrzny), Jeden z najlepszych systemów audio na świecie w laptopie z cudnym dzwiekiem + wbudowany mocny subwoofer, 2 stopniowa podświetlana klawiatura, aluminiowa obudowa, piękny wygląd. NAPRAWDE OPŁACA SIĘ DOPŁACIĆ te 189zł do tych 5000tyś i wziąć ten model :) http://www.x-kom.pl/p/284025-notebook-laptop-173-lenovo-y700-17-i7-6700hq-32gb-2561000-win10-gtx960m-fhd.html
Napisano 1 Czerwiec 20168 l Autor Witam ponownie :) Powyższy model Lenovo ze względu na duże zainteresowanie nie jest już dostępny w x-komie, został całkowicie wyprzedany. Zaproponowali mi w zamian następujący model: http://www.x-kom.pl/products/294446/show Czy wg Was jest to dobra alteratywa? Z góry dziękuję za poradę ..
Napisano 1 Czerwiec 20168 l Ja tam nie widzę różnicy ale na tel niewiele widać na stronie xkomu. Wiec możliwe, że dobrze się sprzedaje wiec podnieśli cenę ;) targuj sie :) Generalnie to jesli lenovo się nie przegrzewaniu to powinno być wydajniejsze od Asusa. Czy lepsze ciężko powiedzieć poszukaj recenzji w necie np na http://www.notebookcheck.net. jeśli planujesz robić na nim coś skomplikowanego co będzie renderowało się dłużej niż kilkanaście minut to wszelkie info o przegrzewaniu i throttlingu należy brać bardzo serio. To laptopy konsumenckie wiec ich żywotność pewnie i tak jest wyliczona na czas trwania gwarancji (może troszkę przesadzam ale naprawdę tylko troszke). Są jeszcze linie biznesowe jak lenovo thinkpad (poza tymi to jeszcze dell i hp robi biznesowk)i ale to inne pieniądze chyba że bierzesz pod uwagę second handy. Ale przede wszyskim. Lenovo to 17 calowy komputer a asus to 15. Jesli planujesz jeździć z tym gdzieś to upewnij się, że wiesz na co się piszesz ;) paradoksalnie może lepiej stacjonarka + 13calowy laptop albo nawet tablet :) napisz jak planujesz pracować to łatwiej będzie coś podpowiedzieć.
Napisano 2 Czerwiec 20168 l Autor Z Asusa z linka z pierwszego posta zrezygnowałam. Rozważam teraz powyższe Lenovo. Fakt 17" to dużo, a pracować będę w 3 miejscowościach, ponieważ tak też pomieszkuję ;-) więc trochę się przemieszczać będę .. Mimo, że cena na stronie widnieje większa, to zaproponowali mi upust o bagatela 100zł ;-) Myślę, że początki mojej działalności to nie będą rendery dłuższe niż 1-2 godz./szt.
Napisano 2 Czerwiec 20168 l Jeśli nie zamierzasz jeździć z tym laptopem do klienta albo, jeszcze gorzej, na budowę to 17 jest jeszcze do wytrzymania (o ile między tymi 3 miejscami jedziesz samochodem i nie jesteś drobną kruszyną :)) poszukaj tego komputera w innych sklepach może gdzieś indziej będzie taniej niż na xkom. Spróbuj znaleźć go w jakimś stacjonarnym sklepie w twoim mieście zobacz czy odpowiada Ci klawiatura, monitor, jak duży jest zasilacz itd. Generalnie do takiego obadania w sklepie nie musisz szukać komputera z dokładnie takim samymi bebechami. W sensie może mieć inny procesor kartę gaficzna inna ilość pamięci itd byle to był ten sam model to z zewnątrz będzie wyglądał tak samo. No i powodzenia.
Napisano 5 Czerwiec 20168 l To wlasciwie ten sam laptop :) wiec bierz śmiało.. Polecam go bardzo.. Obraz Ci sie bardzo spodoba, plastyczne kolory no i super wydajność. Miałem go w domu w wersji 15" pare dni temu w domu i śmiga jak szalony ;)
Napisano 5 Czerwiec 20168 l bierz 17. ja mieszkam w polsce i we włoszech latam, dość często. samolotem. oraz też jak jestem we włoszech to latam po klientach i róznych miejscach z lapkiem. przez pierwsze 2 lata latałem z 15 calowym laptopem i boże jaka to była głupota i męczarnia pracować na tym następne 2 lata przerzuciłem się na 17 cali. i komfort pracy zwiększył się niesamowicie. a jeśli chodzi o transport to yyyy prawdę mówiąc nie zauważyłem żadnej różnicy.. lapek mieści się do tej samej teczki oraz plecaka jakiego używałem przy 15 calowym. W samolocie też bez różnic. Co więcej laptop 17 calowy dużo lepiej leży na swojego rodzajach powierzchnach typu kolana i tym podobne nierówne sprawy. niż 15 calowy. Z 15 calowym zawsze był problem a to się zsuwał z którejś ze stron i zatykało porty/wentylacje etc. Obecnie planuje przesiadkę na 18 cali.