Napisano 29 Czerwiec 20168 l Witam, tak jak w temacie. Czy jest mozliwosc, aby przelaczac transform constraint (opcje komponentu vertex) miedzy off i edge za pomoca skrotu klawiszowego? Dzieki za pomoc :)
Napisano 4 Lipiec 20168 l Nie widzę u siebie takich opcji w transform constraint (jak rozumiem chodzi o ten z menu nConstaint), za to jest parametr enable. Szybki kod na szelf, czy pod klawisz, przełączający tę opcję: string $selekcja[] = `ls -os`; for ($selektor in $selekcja) { string $shapes[] = `listRelatives -s $selektor`; if (`attributeExists "enable" $shapes[0]`) setAttr (($shapes[0] + ".enable"), !`getAttr ($shapes[0] + ".enable")`); else if (`attributeExists "enable" $selektor`) setAttr (($selektor + ".enable"), !`getAttr ($selektor + ".enable")`); else warning ("To nie dynamic constraint!\n"); }
Napisano 7 Lipiec 20168 l Autor Dzieki za odpowiedz. Zle opisalem problem. W ramach sprecyzowania - mam problem z move tool > tool settings > transform constraint (zdjecie pogladowe w zalaczniku). Skopiowalem skrypt, ktory napisales i niestety nie dziala (albo ja zle go uruchamiam :p). Pozdrawiam Edytowane 7 Lipiec 20168 l przez Herman753
Napisano 9 Lipiec 20168 l Hah, rzeczywiście, kompletnie się nie zrozumieliśmy. Sądziłem, że chodzi Ci o opcje transform dynamic constraints, używanych do przypinania cloth. Żeby przełączać klawiszem tę opcję, podepnij sobie taki kod (działa na wszystkie narzędzia translate, rotate, scale): if (`xformConstraint -q -type` == "none") setXformConstraint "edge"; else setXformConstraint "none"; albo wersja z powiadamianiem na ekranie o włączeniu: if (`xformConstraint -q -type` == "none") { setXformConstraint "edge"; inViewMessage -smg "Edge constrained." -fade -pos topCenter;} else { setXformConstraint "none"; inViewMessage -smg "Not constrained." -fade -pos topCenter;} Możesz też ustawić chwilowe działanie opcji constraint. Żeby tego dokonać, w hot key editorze pod akcję 'press' wpisz: setXformConstraint "edge" a pod 'release': setXformConstraint "none" Na czas wciśnięcia wybranego klawisza właczy się ta opcja. Pozdrawiam.