bert Napisano 6 Sierpień 2016 Napisano 6 Sierpień 2016 Witam, Mam mały problem z gammą, na swoim starym dell-u S2409W renderuje w srgb, próźniej postrpo w Ps-e i ogólnie jest ok. Następnie wyświetlam renderki na IIyamie XB2485WSU-B1 i są strasznie ciemne jak w rgb.. Również jak wrzucałem na forum renderek wnętrza to opinie były, że strasznie ciemno wyszło, kiedy z mojej perspektywy były nawet lekko przepalone.. W drugą stronę systuacja jest podoba - robie coś na IIyamnie, wychodzi ok, wyświetlam na dell-u i jest przepalone. Jak myślicie, da się coś jeszcze zrobić z tym dell-em czy już jest bliski kresu swoich dni?
jaceks Napisano 6 Sierpień 2016 Napisano 6 Sierpień 2016 (edytowane) Nic nie zrobisz, bo musiałbyś zejść z jasnością a w tym modelu tego nie zrobisz, zresztą w praktycznie żadnym Dellu z podświetleniem świetlówkowym. Delle to znane spawary :) Edytowane 6 Sierpień 2016 przez jaceks
bert Napisano 7 Sierpień 2016 Autor Napisano 7 Sierpień 2016 Ok, dzięki za info. Muszę się rozejrzeć za nowym lcd-kiem.
artzgodka Napisano 9 Sierpień 2016 Napisano 9 Sierpień 2016 Witam, Mam mały problem z gammą, na swoim starym dell-u S2409W renderuje w srgb, próźniej postrpo w Ps-e i ogólnie jest ok. Następnie wyświetlam renderki na IIyamie XB2485WSU-B1 i są strasznie ciemne jak w rgb.. Również jak wrzucałem na forum renderek wnętrza to opinie były, że strasznie ciemno wyszło, kiedy z mojej perspektywy były nawet lekko przepalone.. W drugą stronę systuacja jest podoba - robie coś na IIyamnie, wychodzi ok, wyświetlam na dell-u i jest przepalone. Jak myślicie, da się coś jeszcze zrobić z tym dell-em czy już jest bliski kresu swoich dni? Spróbuj w ustawieniach karty graficznej, powinny być spore możliwości ustawienia. Można też skalibrować monitor, przy tym monitorze profil koloru będzie wpisywany w LUT karty graficznej. Każdy monitor da się nieco skalibrować, jeśli nie ma wbudowanych ustawień to trzeba próbować przez kartę graficzną. Oczywiście cudów się nie spodziewaj. ps. jeśli rozglądasz się za nowym monitorem to polecam Philips BDM3270 za około 2k masz fajny monitor 32 cale :)
Rekomendowane odpowiedzi