Napisano 21 Sierpień 20168 l Render co prawda robiony na rhino + vray 2.0, ale zasada jego działania jest podobna, więc liczę, że znajdę tu pomoc :) Wizka była oświetlona tylko przez GI (wiem, że nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale bardzo przyspiesza pracę), z tym że robiąc to w ten sposób, miejscami powstają dziwne artefakty (wydaje mi się, że są to najciemniejsze miejsca), których nie umiem się w żaden sposób pozbyć (poza stemplem w PS :p). Jeśli ktoś wie, co może je powodować, będę wdzięczny za informację :) Oczywiście wszystkie inne uwagi również mile widziane
Napisano 21 Sierpień 20168 l Renderujesz sieciowo? Wyglada to na gubienie tekstury przez niektóre buckety. Upewnij się, że renderujące kompy mają dostęp do wszystkich tekstur. Jeśli jest ich wiele i nie wiesz, który dokładnie powoduje te "artefakty" to dodaj do pasów VrayDrbucket --> pass ten wskaże Ci, który to dokładnie komp.
Napisano 21 Sierpień 20168 l Autor Nie renderuję sieciowo, wszystko na jednym kompie. Nie pomaga zwiększanie subdivsów w: AA, w odbiciach materiału, irradiance map, light cache'u, zmniejszanie noise thresholdu. Problem występuje tylko przy oświetlaniu sceny samym GI. Do tego akurat ten materiał jest zrobiony bez użycia map. Dorzucam kanały z sample rate i raw reflection, z nich chyba wynika, że w tym miejscu nie wystepują w ogóle odbicia?
Napisano 21 Sierpień 20168 l Ok, sprawdź proszę czy oby napewno renderer ma dostęp do wszystkich tekstur ze sceny -> nie wiem jak w rhino ale maxie możesz to sprawdzić poprzez asset tracking. Jeśli zaś obstawiasz, że może to być GI to zmień je na podwójnego brute forca dla testu i zobacz czy problem zniknie. Sądze jednak, ze nie tu lezy problem co widać po passie raw reflection.
Napisano 22 Sierpień 20168 l Autor Sprawdziłem tekstury, wszystkie są załadowane. Wrzucam część renderu na podwójnym brute force, nie czekałem do końca, ale po tej 1/4 widać ten sam problem, ale w jeszcze większej skali...
Napisano 22 Sierpień 20168 l masz mozliwosc wyrenderowac na innym komputerze? sproboj wrzucic model do nowego projektu i wyrenderuj na domyslnych ustawieniach vray'a. masz wlaczone Embree w opcjach vray? jesli tak to wylacz (nie pamietam od ktorej wersji bylo to dostepne wiec mozesz tego w ogole nie miec)