Napisano 12 Wrzesień 20168 l 1. Czy w wersji 3DS Max 2012 można wczytywać i pracować na plikach zrobionych w wersji 8 ? 2. Mam biblię 3DS Max wersja 8, czy można wykorzystywać opisy i przykłady dla wersji 2012 ?
Napisano 13 Wrzesień 20168 l 1. Tak, starsze w nowszych zawsze, ale jak nadpiszesz taki plik to nie otworzysz juz w starszej wersji (8), możesz zapisać plik do 2 wersji wstecz, tj. w 2012 zapisać do wersji 2010 2. Tak ale i tak zacznij od zapoznania sie helpem i tutorialami w nim zawartymi, biblia prowadzi krok po kroku do konkretnych rezultatów ale nie pokrywa całości możliwości poszczególnych modyfikatorów itp.
Napisano 13 Wrzesień 20168 l Autor Po zainstalowaniu wersji 2012 i ściągnięciu pliku Biblia 2012 pdf, stwierdziłem że faktycznie różnice dotyczą możliwości modyfikatorów i paru innych rzeczy, ale korzystać można. Jest jedna bardzo przydatna dla mnie opcja - chodzi driver grafiki. W 2012 ten który zastąpił poprzedni software Z-buffer jest o niebo lepszy. Przynajmniej mam możliwość pracować zupełnie przyzwoicie na moim słabym laptopie Lenovo G50 z wbudowaną grafiką. Wiadomo - gdy scena będzie bardzo skomplikowana to niestety, ale potrzebny będzie już dużo lepszy sprzęt. W wersji 8 maxa nawet prosta scena była zbyt skomplikowana dla mojego laptopa. Odświeżanie, wyświetlanie, rendering i.t.p.