Napisano 29 Wrzesień 20168 l Cześć. Mam do Was pytanie. Kupował może ktoś z Was sprzęt/podzespoły do stacji na firmę z poza UE? Konkretniej z Hong-Kongu przez ebay. Zastanawiam się jak wygląda kwestia faktury i wrzucenia tego w koszty i jaką "moc" ma taka standardowa faktura z ebay/paypala. No i ogólnie jak wygląda cała procedura celna w takim przypadku. Z tego co zdążyłem wyczytać to na podzespoły komputerowe nie ma cła.
Napisano 29 Wrzesień 20168 l nie ma cła ale jest to w tym przypadku procedura importu a w tym wypadku oznacza naliczenie Vat. Vat jest liczony od faktury , kosztów transportu i nalicza go Udząd Celny. Stawka 23%. Nie wiem czy wystarcza faktura z Paypala i Ebaya ( myśle że chyba nie choć być może się mylę).Potrzebna byłaby tez faktura od sprzedawcy.Jako importer powinieneś mieć też przyznany numer EORI
Napisano 29 Wrzesień 20168 l Autor Czyli widzę, że nie zrobię tego tak bezproblemowo. Nie wiesz czy istnieją firmy, które za dodatkową opłatą ściągną coś takiego i wystawią polską fakturę?
Napisano 29 Wrzesień 20168 l zapewne są choć tym tematem się nie intersowałem. Importujemy na własne potrzeby tylko procesory. Ale czy po dodaniu Vat i ew. marży pośrednika będzie to dla ciebie opłacalne?
Napisano 29 Wrzesień 20168 l Autor Wszystko zależałoby od wysokości marży. Raczej powinno się opłacać, procesor który mnie interesuje to Xeon E5-2683v3 OEM w hong kongu jest po 350$ za sztukę, u nas na allegro praktycznie 2x tyle.
Napisano 29 Wrzesień 20168 l Autor Są to używane procesory, tak więc gwarancja jedynie na 60 dni. Poczytałem trochę po forum Corony i ludzie pisali, że zazwyczaj nie ma problemu z tego typu procesorami i spokojnie kilka lat jeszcze pracują, a za 350$/szt. można by zaryzykować.
Napisano 29 Wrzesień 20168 l Są to używane procesory, tak więc gwarancja jedynie na 60 dni. Poczytałem trochę po forum Corony i ludzie pisali, że zazwyczaj nie ma problemu z tego typu procesorami i spokojnie kilka lat jeszcze pracują, a za 350$/szt. można by zaryzykować. ...350$ + vat 23% od kosztów (przesyłka + faktura sprzedawcy) + marża pośrednika ;)
Napisano 29 Wrzesień 20168 l Autor ...350$ + vat 23% od kosztów (przesyłka + faktura sprzedawcy) + marża pośrednika ;) Otóż to, ale to wciąż może być mniej niż u nas :)
Napisano 11 Październik 20168 l Księgowa mi mówiła że niby da się wrzucić w koszty, ale trzeba być ogarnietym, bo nie zawsze może się to udać. Ja bym nie ryzykował bez dobrej księgowej.