majeranek Napisano 27 Październik 2016 Share Napisano 27 Październik 2016 Witam. Mam do Was pytanie. Głównie do osób, które same prowadzą księgowość. Mam problem z zaklasyfikowaniem wydatków związanych z zakupem modeli 3d oraz pluginów. Jest to na tyle niejasne, że nawet zapytani księgowi sami nie do końca wiedzą jak to wygląda. W jaki sposób księgujecie: - zakup modeli 3d - kupno wtyczek do maxa (np. ForestPack, Multiscatter, etc.) - kupno szablonu wordpressa - subskrypcje O ile zakwalifikowanie subskrypcji wydaje się być dosyć łatwe, bo jest to licencja na użytkowanie programu, a więc: "wartość niematerialna oraz prawna" to z resztą mam problem. Z informacji które uzyskałem poprzez konsultacje z księgowymi online, to wszelakie modele 3d, wtyczki kupowane za granicą to "import usług" kwalifikowany jako "inne wydatki związane z DG", ale nie jestem do końca pewny czy to dobrze zrozumiałem. Próbuję się tego dowiedzieć, bo od tego będzie zależało czy dany zakup można zakwalifikować jako wydatek czy też nie. Tu już kwestie związane z dotacją. Pozdrawiam, Filip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 27 Październik 2016 Share Napisano 27 Październik 2016 to nie są produkty czy usługi, a licencje. Np. nie kupujesz szablonu, tylko nabywasz licencje na jego używanie. Przy modelu tez masz licencje na używanie. Te wszystkie rzeczy to też "wartość niematerialna oraz prawna", bo to są prawa majątkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majeranek Napisano 27 Październik 2016 Autor Share Napisano 27 Październik 2016 to nie są produkty czy usługi, a licencje. Np. nie kupujesz szablonu, tylko nabywasz licencje na jego używanie. Przy modelu tez masz licencje na używanie. Te wszystkie rzeczy to też "wartość niematerialna oraz prawna", bo to są prawa majątkowe. Mhm, a jednak, czyli wszystko jak leci ląduje w Kartotece Środków Trwałych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi