Napisano 28 Grudzień 20168 l Witam, Nadszedł czas kiedy sytuacja polityczna i podatkowa w Polsce zaczęła mnie irytować ponad miarę, i poważnie myślę o zaczęciu roku 2017 od przeniesienia działalności gospodarczej do kraju, w którym: Będę nadal ubezpieczony w UE. Będę płacił mniejszy Zus (a raczej jego odpowiednik). Będę płacił mniejszy lub taki sam podatek dochodowy. Zacząłem dyskutować z ludźmi czy faktycznie jest tak różowo jak przekonują coponiektóre media, i jestem zainteresowany opiniami ludzi którzy wiedząjuż co i jak. Nie jestem podatnikiem VAT, wszystkie prace wykonuję na zachód - także jeden problem z głowy. Jeśli ktoś z kolegów orientuje się w temacie, lub ma aktualnie firmę w jakimś sprzyjającym młodym i kreatywnym przedsiębiorcom kraju, to proszę o kontakt, tutaj lub PM. Pozdrawiam, A.
Napisano 28 Grudzień 20168 l Jezeli chcesz trzymac sie UE to Irlandia jest dobra opcja, maja niski podatek CIT. Przy niskiej pensji jaka sobie wyplacisz mozesz zejsc podatkami nawet o polowe lub wiecej (liczac z zusem). Rozmawialem ze znajomymi niedawno i np. malta jest opcja bardziej dla milionerow (zlotowkowych). Poza unia europejska i w europie masz jeszcze Jersey i wyspe Man ale to przy wiekszych biznesach.
Napisano 28 Grudzień 20168 l Autor Dzięki za input, jak i konwersację PM - planuję się rozeznać po nowym roku co i jak z LTD, bo brzmi póki co najbardziej rozsądnie, zaraz po tym czechy. Jeśli ktokolwiek ma przemyślenia w temacie, to zapraszam do dyskusji! Edytowane 28 Grudzień 20168 l przez Piro fixing typos