Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

W tym wyzwaniu postaram się przekuć postać anime w 3d. Wybrałem postać Akko z serialu" Little witch academia" (autorstwa rysownika Yō Yoshinari). - Ze względu na przyjemną kreskę i ciekawy design. Za materiał referencyjny posłuży mi plansza z oryginalego artbooka z serialu:attachment.php?attachmentid=104048&stc=1&d=1497740306

ok, no to jedziemy. Pierwszy etap: Sukienka. Do modelowania używam jedynie prostych brył i subdivision ^2. Pilnując zgodności z oryginałem na jednym ekranie i nadając kształt bryle w 3d - na drugim. Nie wiem, czy ta twarz będzie całkiem do przekucia w bryłę 3d i nie będzie potrzebować kilku małychy zmian. Ale spróbuję nie odchodzić zbyt daleko od oryginału.

attachment.php?attachmentid=104040&stc=1&d=1497702134attachment.php?attachmentid=104047&stc=1&d=1497740228

Edytowane przez qnaman

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 3,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

attachment.php?attachmentid=104041&stc=1&d=1497713377

Walki z geometrią ciąg dalszy. Musiałem nieco zmienić położenie lewej nogi. O ile wyglądała dobrze z przodu, pod innymi kątami nie mogłem ustawić tego tak, aby wyglądąło naturalnie i bez wydłużania.

attachment.php?attachmentid=104041&stc=1&d=1497713377

Czarnyy outline to zdublowany mesh. Zaletą mesh'a nad cellshadingowym, automatycznym obrysem jest możliwość dowolnej zmiany odległości od pierwotnej bryły co sprawia, że łatwo można imitować zgrubienia i przejścia w cienkie kreski tak bardzo charakterystyczne dla komiksowego stylu. Jako materiał referncyjny dla bielizny posłuży ten obrazek. 16254411f06e0c7776cb458e340841b134a.jpg

Autor niestety się nie postarał. Bardzo rozczarowujące...

Napisano
  • Autor

KOLEJNY UPDATE. Coraz bliżej do oryginału. Niestety pewne elemnty na bank nie będą zgadzać się w 100% z oryginałem. Palce dłoni na rysunku są nieforemne. I raczej neico zmienię ułożenei dłoni, by było bardziej "płynne". Czeka mnie też duża walka z włosami. Ale po twarzy to i tak najmniejszy problem. o to jak prezentuje się twarzyczka z różnych stron. mam nadzieję do jutra to ukończyć.

attachment.php?attachmentid=104045&stc=1&d=1497739826

Napisano

Hej! Bardzo fajnie to wygląda :)

Zastanawiam się tylko czy koniecznie każdą fałdkę i każdą kreskę koniecznie trzeba wiernie powtórzyć. Mówiłeś, że odbiegłeś od oryginału przy dłoniach, więc pewnie nie. Stąd myślę, że rzeczy które na concepcie wyglądają dziwnie (przynajmniej dla mnie) - czyli fałdy przy paszce czy wycięcie u dołu sukienki może warto potraktować tak by grały przede wszystkim w 3d. Ot luźna myśl.

Zechciałbyś pokazać jak wygląda model? Jestem ciekawa jak buduje się postać pod tę technikę. Pozdrawiam! :)

Napisano
  • Autor

Dziękuję. Mam to na uwadze i ciągle poprawiam drobne niedoskonałości. Niestety juz wiem, że ten model nie bedzie ładnie wyglądał z każdej strony i jest nieco do dupy. Żeby uzyskać pełną foremność musiałbym pójść na kompromis i stracić dużo więcej ze zgodności z oryginałem. Generalnie na poczatku miałem drugi model - z gałkami ocznymi i powiekami. Ale szybko je usunąłem i oczy są jedynie teksturą na twarzy bez oczodołów. Zmiana położenia dłoni i nogi to nie to samo co likwidacja wcięcia, które jest częścią projektu. Ale z tymi fałdkami jeszcze popracuję, gdzie niegdzie wygląda to koślawo.

Już wrzuciłem model do sketchfab. Ale na razie go nie udostępniam. Skończę go w tym tygodniu.attachment.php?attachmentid=104059&stc=1&d=1497992401

Edytowane przez qnaman

Napisano
  • Autor

Miałem chwilę przerwy przez pracę. Zrobiłbym retopologię, ale nie chce mi sie tracić czasu dla nie własnej koncepcji. Wiele się dzięki temu nauczyłem, następny model będzie dużo lepszy.

attachment.php?attachmentid=104245&stc=1&d=1502825372

Zapraszam na sketchfab:

[sketchfab]52d2cafc27c1440c987764294a89d2eb[/sketchfab]

Little Witch Academia by qnaman on Sketchfab

Edytowane przez qnaman