pezet Napisano 23 Czerwiec 2017 Napisano 23 Czerwiec 2017 Hej mam problem z miejscem w obudowie. zestaw: płyta asus maximus VII ranger I7-4790K chłodzenie be! Dark Rock 3 pamieci Corsair Pro 2x8 GB. Problem polega na tym iż brakuje mi ramu i chciałbym dokupić, jednak radiator+wentylator jest ogromny i wchodzi mi na kości ram i fizycznie nie mam już możliwości włożenia więcej kości. dokładniej to sam wentylator wchodzi w złącza. I teraz pytanie bo choć jestem zadowolony z chłodzenia to chyba najmniejszy koszt by coś z nim podziałać tylko co? zastanawiam się czy nie dać mniejszego wentylatora, ew. przepiąć go na inną ścianę radiatora (ew. odwrócić cały układ chłodzenia) ktoś takie rzeczy robił? opcjonalnie wymiana całości na wodę - tylko jaką? - ktoś coś poleci. Będę wdzięczny za pomoc.
Maciek Jutrzenka Napisano 23 Czerwiec 2017 Napisano 23 Czerwiec 2017 myślałeś o AIO? http://www.coolermaster.com/cooling/cpu-liquid-cooler/masterliquid-pro-240/ czyli all in one chłodzenie wodne po prostu plug and play
pezet Napisano 24 Czerwiec 2017 Autor Napisano 24 Czerwiec 2017 Szczerze nie mam żadnych doświadczeń z chłodzeniem wodnym - biorąc pod uwagę ze z aktualnego chłodzenia jest zadowolony (ciche i wydajne) to też najpierw szukam rozwiazań łatwiejszych czyli pokombinowanie z wentylatorem. Ale jak pójdę w wodny to raczej na pewno w all in one - do tego sprzętu nie potrzebuje jakiegoś rozbudowanego zestawu
araneus Napisano 24 Czerwiec 2017 Napisano 24 Czerwiec 2017 A może zastosować chłodzenie typu slim, takie na przykład: Noctua NH-U14S http://www.overclock.pl/articles/show/id/670,9,18,noctua-nh-u14s Wadą jest niestety cena - ok. 300zł. Ale to i tak mniej od chłodzenia wodnego.
Maciek Jutrzenka Napisano 24 Czerwiec 2017 Napisano 24 Czerwiec 2017 ja bym na chłodzeniu przy takim procku jednak nie oszczędzał to jest jakby nie patrzeć kawał procka. i jednak slimy to są dobre do 4 rdzeni max tak mi się wydaje, te AIO wydaje się dosyć proste i bez problemowe.
araneus Napisano 26 Czerwiec 2017 Napisano 26 Czerwiec 2017 Autorowi wątku nie chodzi o zwiększenie wydajności chłodzenia tylko o zmniejszenie jego wymiarów. Podana przeze mnie Noctua ma takie same lub lepsze wyniki od coolera Dark Rock 3, z którego wydajności pezet jest zadowolony. Nie ma więc powodu aby "pakować się" w chłodzenie wodne.
Rekomendowane odpowiedzi