Napisano 1 Wrzesień 20177 l Czesc, Nie do konca wiem, w ktorym dziale zadac pytanie, wiec wrzucam tutaj. Poproszono mnie o wymodelowanie i wyslanie obrazka/renderingu czajnika na potrzeby reklamy (dla klienta). Materia mi jeszcze obca, bo takich rzeczy nie robilem - dotychczas na zamowienie tylko wizualizacje wnetrz i modelowanie obiektow pod te wnetrza. Nigdy bryly 3d nie udostepnialem. I teraz pytanie, jezeli mnie poprosza, czy powinienem tez udostepnic model 3d tego czajnika zamawiajacemu do dowolnej obrobki ? Ja to widze tak, ze to powinni za to osobno zaplacic, bo dostaja mozliwosc bezgranicznej przerobki dziela, ktore jest chronione prawem autorskim. Jak Wy byscie postapili w tej sytuacji? Jakie to sa mniej wiecej kwoty w przyblizeniu, moze ktos z kolegow moglby sie wypowiedziec ? dzieki
Napisano 2 Wrzesień 20177 l Ja tylko raz miałem taką sytuację, więc nie wiem na ile będzie to dla ciebie pomocne. Ale kiedyś modelowałem serie kranów, miałem dostarczyć po 1 studyjnym renderze każdego. Umówiliśmy się na jakąś konkretną kwotę. Po skończeniu serii klient poprosił właśnie o pliki do edycji. Policzyłem za to tyle samo co za te studyjne rendery, czyli jakby klient zapłacił dodatkowo 100% kwoty na którą się umawialiśmy wstępnie. Nie wiem czy spoko to policzyłem, ale stwierdziłem, że dzięki tym moim modelom, może w łatwy sposób zrobić dużą część katalogu kranów, które ma (bo niektóre różniły się od siebie zaledwie szczegółami), więc de facto i tak oszczędził.