Napisano 16 Październik 20177 l Witam, mam taki problem w 3ds max vray 3.5, mimo różnych ustawień w zakładce render time to render i tak kończy pracę kiedy chce,np ustawię na minutę to kończy po 53 sekundach, to jeszcze ok ale jak ustawię na 2 minuty to i tak kończy po 50ciu sekundach, jak dam 0,00, czyli powinien renderować w nieskończoność to i tak się wyłącza po niecałej minucie, zna ktoś może rozwiązanie takiego problemu? Dodam jeszcze, że próbowałem v-ray 3.4, 3.5, 3.6 i 3ds max 2015 i 2017 i w każdym tak samo, ile bym nie ustawił czasu w minutach to renderowanie trwa około minuty. Edytowane 16 Październik 20177 l przez Fililoco
Napisano 17 Październik 20177 l Autor Szczerze powiem, że nie bardzo wiem o jakie passy chodzi ale zauważyłem coś takiego: Mam prostą scenę, pomieszczenie z otworem, w środku box, kula, walec, światło vraysun, kamera i tyle. Gdy ustawiam na jakikolwiek czas w render time, renderowanie kończy się zawsze około minuty, tyle, że na renderze nie ma szumu ale gdy na podłogę dałem trawę to przy 0,00 w RT renderowanie trwało nawet dziesięć minut i się nie wyłączał sam mimo że szumu już nie było. Nie wiem o co biega, trochę to wygląda jakby vray sam wiedział w prostych scenach, że szumu już nie ma i nie trzeba dalej renderować.
Napisano 17 Październik 20177 l jest taka funkcja jak noise threshold, która odpowiada za wykrycie pożądanego poziomu zaszumienia obrazka, nie masz tam ustawionej jakieś wartości? Mogło by to powodować efekt o którym piszesz. Poza tym jakie masz pozostałe ustawienia, min i max subdivs itp?
Napisano 18 Październik 20177 l Autor Renderuję w progressive, jakoś mi jest wygodniej w tym typie, subdivs mam ustawione na 1 i 100 noise t. na 0,005.
Napisano 18 Październik 20177 l To jest defaultowe ustawienie. Ustawiasz ilość sampli nie czas. Przy 100 w życiu Ci nie będzie renderzył w nieskończoność. Poza tym to zależy od sceny. Jedna potrzebuje 4/1600 inna 1/400 itd. Wypracujesz to sobie z czasem. PObaw się subdivs i tyle, znajdziesz ustawienie gdzie czas i jakość będzie zadowalająca. To nie jest tak, że wciśniesz guzik i będzie ekstra.
Napisano 20 Październik 20177 l Autor No dobra, przyznaję się :) dawno się nie bawiłem maxem i po prostu coś mi się pomieszało. Skoro ustawię poziom szumów na 0,005 to logiczne jest, że dojdzie to tego poziomu i się sam wyłączy, bez względu na ustawiony czas, że też sam do tego nie doszedłem. Dzięki za zainteresowaniem i sorry za zabieranie czasu takimi głupotami.