Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.

Zajmuje się od 2 lat produkcją renderów mebli tapicerowanych oraz twardych od modelowania przez mapowanie i teksturowanie po renderowanie. W przypadku tkanin typu mikrofaza (gdzie prócz koloru niema różnic np w włóknie, prowadzeniu wzoru itp.) zmienia się tylko kolor, jednak brak jednolitości samej tkaniny nie pozwala mi na wyrenderowanie samych czerwonych masek i użycia ich w połączeniu akcji photoshopa do wygenerowania całej gamy kolorystycznej danego modelu.

Praca więc wygląda w ten sposób że po wcześniejszym przygotowaniu materiałów wersji kolorystycznych np nakładam na dwa materiały dwie mapy i renderuje, po czym zapisuje i powtarzam czynność z innymi mapami kolorystycznymi.

materials.jpg

Mowa o Vray btw. Czy istnieje jakaś softwarowa możliwość zautomatyzowania tego przez 3Dsa lub wtyczkę?

Chodzi mi o to bym np wybrał z listy które materiały z którymi mapami mają kolejno występować i wtedy użyć automatycznego renderowania w pętli aż wszystkie wybrane przeze mnie warianty wyrenderuje? Proszę mi wierzyć że przy 400-500 wariantach kolorystycznych idzie dostać jobla, jednak takich zleceń jest najwięcej, a w tym czasie na drugiej maszynie mógłbym modelować kolejny model zamiast co minutowy render przemieniać mapy w materiałach.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

• Odpowiedzi 1
  • Wyświetleń 813
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic