Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć!Potrzebuję stworzyć materiał lśniącego/jedwabnego dywanu. Załączam zdjęcie poglądowe. Nie wiem za bardzo, jak się za to zabrać. Próbowałam z falloff dodając 'pociapkaną' teksturę, ale efekt nie jest zachwycający. Czy lepiej będzie zrobić ten dywan na modyfikatorze fur&hair, czy lepiej dodać po prostu bumpa/displace?

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 4,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

najlepiej wyjdzie jak scatterem rozmieścisz włoski, displacement za bardzo w pionie dziala bez krzywienia włókien.. jak ma króciutkie włokna to jakoś sobie poradzisz normal mapą.. fur też da radę jak odpowiednio poczeszesz i ustawisz parametry,druga sprawa- ten dywan który dodałeś w załączniku jest zrobiony z pozszywanych kwadratowych kawałków.. także najlepiej wyjdzie jak pozszywasz kwadratowe kawałki np w marvelous designer z symulacją tkanin, a potem jeszcze ewentualnie wrzucisz na to włoski :)stawiał bym że dywan z załącznika jest zrobiony w marvelous i ma tylko normal mape wrzucona

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź! Z pozszywaniem poradzę sobie w marvellousie. Jednak najbardziej zależy mi na tym efekcie lśnienia, czy da radę zrobić to furem np. odpowiednio zaczesując i ustawiając wysokie reflections i użyć tylko tego narzędzia bez dodatkowego nakładania tekstury, czy może kombinować ze scatterem i wtedy nałożyć teksturę z jakimś falloffem?

Napisano

polka, dlaczego czarno biały diffuse? chyba bump masz na myśli? szczerze- najszybciej bym to zrobił forest packiem z mapą koloru.. ale ten dywan ma na tyle krótkie włosy że faktycznie diffuse+ bump+ reflect da rade