Napisano 7 Maj 201014 l Witam Ze względu na to że nie siedziałem w maxie od dobrych 3 lat mam pewne pytanie. Jak przyciągnąć "pivot" obiektu dokladnie do vertexa. Mam właczone przyciaganie do vertexów ale za nic nie mogę złapać osi w centralnym punkcie. W mayce tylko wciskam insert chwytam os i przeicagam gdzie chcę. Rysunek moze wyjasnie trochę wiećej co chcialbym zrobić.
Napisano 7 Maj 201014 l wlacz sobie SNAPa, czyli jak masz wybrany affect pivot only, wybierz narzedzie move, i na pasku narzeciowym ustaw SNAP, zaznacz VERTEX :D jak przesuniesz gizmo w okolice vertexa, samo zaskoczy
Napisano 7 Maj 201014 l Autor no własnie tak powinno być - robilem tak jak piszesz juz predzej ale to nie dziala - niby przyciaga do vertexa a i tak jest gdzieś indziej
Napisano 7 Maj 201014 l nie ma bata, to znaczy co jest gdziie indziej? pivot? czy obiekt? skoro tak jest jak mowisz, to jest to spowodowane transformacja, zanim zaczniesz bawic sie piwotem, zaznacz caly obiekt, w zakladce TOOLS, uzyj narzedzia RESET TRANSFORM (albo dodaj modyfikator reset XFORM i potem zamien caly obiekt na POLY czy MESH czy co tam masz) dopiero wtedy mozesz przesunac pivot i zyc dlugo i szczesliwie, w Maxie sa 2 rzeczy ktore sa niespojne ze soba, PIVOT i XFORM(TRANSFORM), jedno z drugim sie gryzie niestety. pivot jest jawny, a transformacja jest macierza ktora jest ukryta, ale zmienia sie na skutek, skalowan, rotacji etc i zaburza kolejna sprawa moze byc, ze pivot jest tam gdzie trzeba, ale podczas rotacji drzwi nie masz wybranej opcji PIVOT w opcjach narzedzia rotate, moze masz SELECTION CENTER czy LOCAL czy cokolwiek innego, wtedy PIVOT nie jest brany pod uwage podczas obrotu
Napisano 7 Maj 201014 l Autor nie ma bata, to znaczy co jest gdziie indziej? pivot? czy obiekt? Pivot jest gdzieś indziej - poniżej masz printscreena w momencie kiedy chwyciłem pivot i przeciągnąłem go do vertexu i jak sam widzisz pivot jest zupełnie gdzieś indziej btw... co to jest ten caly point helper
Napisano 7 Maj 201014 l zrobiles: affect pivot only, przesunales, pivot ustawil sie w vertexie i wylaczyles affect pivot only? si? w ktorym monencie sie przesunal? po wylaczeniu affect pivot only czy od razu jak pusciles pivota? jesli to drugie to masz za duzo snapow wlaczonych (zostaw tylko vertex)
Napisano 7 Maj 201014 l Autor zrobiłem tak : 1) wcisnąłem affect pivot only 2) włączyłem snap toogle 3 - tylko vertexy 3) chwyciłem os i dociągnąłem do vertexyu i w tym momencie os przeskakuje o taka samą odległość tyle że w tym momencie w odniesieniu do vertexa. Problem w tym że w odróżnieniu do majki w maxie nie mozna chwycić osi za punk odniesienia 0,0,0, (w majce jak chwytasz za oś to wysywietkla się krzyżyk w punkcie 0.0.0 i nie ma problemu aby trafil idealnie w vertex)
Napisano 7 Maj 201014 l Wiem o co ci chodzi:) W momencie jak chcesz przesunąć pivota, to nie moze byc tego niebieskiego krzyzyka, ktory mowi ci ze zlapales punkt odniesienia. Czyli wylacz w snapie wszystko procz snap to vertex i lap pivota tak by nie bbylo niebieskiego krzyzyka. Ewentualnie zmien snapa na 2.5? A jak nie to to reset maxa. A jak nie to to juz nie wiem:)
Napisano 7 Maj 201014 l chodzi chyba o to że pivot point nie ma żadnego vertexa w sobie (to "wirtualny obiekt") więc Vertex snap z jednej strony łapie vertexa z boxa ale nie ma do czego złapać vertexa z pivota (bo tam nie ma żadnego). Ja to obchodziłem inaczej. robiłem sobie Point Helper, snapowałem go do tego vertexa do którego chciałem przysnapować pivot point, i dopiero do tego helpera dawałem Align Pivot pointa. Jak skończę robić obiad to zrobie screeny jak to wygląda.
Napisano 7 Maj 201014 l Autor Dokładnie tak jak Loki pisze. Zrób zrób screeny :) może coś pomogą ale widze ze to sporo zabawy - a przy modelowaniu w majce bardzo czesto tego używałem co zajmowało dosłownie 2 sekundy :) Jedyny znany mi 100% sposób aby pivot był dokładnie w punkcie vertexa to skopiowanie i wklejenie współrzędnych XYZ ale to zajmuje za duzo czasu Mam jeszce jeden problem/pytanie ale to może jak skończymy z tym pierwszym :) Pozdro
Napisano 7 Maj 201014 l http://img228.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=79391479.jpg link do "slideshow" mam nadzieję że to wyjaśni nieco sytuację. Jakby coś to pisz tu to zobaczę czy to jakoś "łatwiej" da się pokazać.
Napisano 7 Maj 201014 l Jak przyciągnąć "pivot" obiektu dokladnie do vertexa. Mam właczone przyciaganie do vertexów ale za nic nie mogę złapać osi w centralnym punkcie. W mayce tylko wciskam insert chwytam os i przeicagam gdzie chcę. W opcjach snapowania (Zakładka Options) włącz sobie "Use Axis Center As Start Snap Point". W ustawieniach zaznacz tylko Vertex.
Napisano 9 Maj 201014 l Autor Loki dzięki za tutka ale Wray wyjaśnił wszytko o co mi chodziło :) Wielkie dzięki za pomoc