Napisano 24 Styczeń 200718 l mam taka scenkę którą wyeksportowałem z jako drf do max 9 i problem tkwi w tym ze: w jakimkolwiek widoku przycina mi obraz płaszczyzna znajdującą sie przed obiektywem bądz przed widokiem... nie mam zielonego pojecia jak to zmienic jakies podpowiedzi mile widziane załaczam screena
Napisano 24 Styczeń 200718 l napewno nie ten dzial :) pozatym nie rozumiem w czym problem, napisz dokladniej o co chodzi
Napisano 24 Styczeń 200718 l jesli nie ten dział to który,,, sor first time na forum... A jesli chodzi o co chodzi to dokladniej... Jak widac na załączonym obrazku przy widoku z kamery badz perspective w trakcie zoomowania pewien obszar modelu jest przycinany płaszczyzna im bardziej zoomuje tym bardziej przycina to co jest 2m przed widokiem.. Nigdy wczesniej nie miałem takiego problemu.. Model był robiony w kadzie 2007 nastepnie eksport do vizrendera i potem do maxa...
Napisano 24 Styczeń 200718 l spróbuj kliknąć prawym na nazwie widoku i w konfiguracji zmienić wartość Field Of View (domyślnie jest chyba 45), ale nie wiem na ile to pomoże? Pozdr
Napisano 25 Styczeń 200718 l Witam. Wiem o co chodzi i wiem że te pytanie już ktoś zadawał, ale niestety to chyba błąd programu i nie da się tego zmienić. Mi najczęściej to się dzieje kiedy importuje coś z innych programów w dużej lub małej skali...jedynym mi znanym wyjściem jest przełączyć na "user" zamiast pracować na perspektywie...
Napisano 25 Styczeń 200718 l Troglodyta, to jest tzw. clipping plane. Masz rację, przejście na user powinno dać radę.
Napisano 25 Styczeń 200718 l w customizach jest gdzies o dokaldnosci obrazowania w zerach po przecinku, tam jak zmienisz bedzie pracowac w danym zakresie skal, tyle ze im szersza skala tym wieksza zajetosc pamieci... mozesz tez zapisac cala scene, zmienic w maksie unit setup na taki ktorego uzywac, a pozneij otworzyc i wymusic rescale, obiekty przeskalowac... tylkoz e jesli to animacja to rozsypka gwarantowana (dobrze wczesniej trzasnac z tego grupe)...