Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

mam taka scenkę którą wyeksportowałem z jako drf do max 9 i problem tkwi w tym ze:

w jakimkolwiek widoku przycina mi obraz płaszczyzna znajdującą sie przed obiektywem bądz przed widokiem...

nie mam zielonego pojecia jak to zmienic

jakies podpowiedzi mile widziane

załaczam screena

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

napewno nie ten dzial :)

pozatym nie rozumiem w czym problem, napisz dokladniej o co chodzi

Napisano

jesli nie ten dział to który,,, sor first time na forum...

A jesli chodzi o co chodzi to dokladniej...

Jak widac na załączonym obrazku przy widoku z kamery badz perspective w trakcie zoomowania pewien obszar modelu jest przycinany płaszczyzna im bardziej zoomuje tym bardziej przycina to co jest 2m przed widokiem..

Nigdy wczesniej nie miałem takiego problemu.. Model był robiony w kadzie 2007 nastepnie eksport do vizrendera i potem do maxa...

Napisano

spróbuj kliknąć prawym na nazwie widoku i w konfiguracji zmienić wartość Field Of View (domyślnie jest chyba 45), ale nie wiem na ile to pomoże?

Pozdr

Napisano

Witam. Wiem o co chodzi i wiem że te pytanie już ktoś zadawał, ale niestety to chyba błąd programu i nie da się tego zmienić. Mi najczęściej to się dzieje kiedy importuje coś z innych programów w dużej lub małej skali...jedynym mi znanym wyjściem jest przełączyć na "user" zamiast pracować na perspektywie...

Napisano

w customizach jest gdzies o dokaldnosci obrazowania w zerach po przecinku, tam jak zmienisz bedzie pracowac w danym zakresie skal, tyle ze im szersza skala tym wieksza zajetosc pamieci...

mozesz tez zapisac cala scene, zmienic w maksie unit setup na taki ktorego uzywac, a pozneij otworzyc i wymusic rescale, obiekty przeskalowac... tylkoz e jesli to animacja to rozsypka gwarantowana (dobrze wczesniej trzasnac z tego grupe)...