Napisano 20 Maj 201212 l Cześć, Przepraszam, że od razu zwracam się po pomoc ale utknąłem w martwym punkcie. Pobrałem wersję studencką 3ds max na laptopa. 4GB Ramu, i5 M460 2.53, Win7 64bit, Geforce 420M. Do tego mam spacenavigatora. Na początku program w ogóle nie rozpoznawał spacenavigatora. Zrobiłem aktualizację sterowników z 3dconncexion, potem aktualizację sterowników karty i pomogło na tyle, że program zauważył spacenavigatora. Problem w tym, że reaguje z opóźnieniem na jakąkolwiek nawigację. Ruszę gałką, efekt widać po chwili, okna migają, czasem zanika obraz, czasem menu. Nie da się pracować. Mam zainstalowanego Softimagea na którym pracowałem do tej pory i reagował nieźle, tyle, że okna również momentami migały. Laptop Dell XPS z matrycą 1920. Niedawno przechodził format więc system dosyć czysty. Jakies pomysły? Ustawienia procesora może?
Napisano 29 Maj 201212 l Nikt nie ma pomysłu? Drobna aktualizacja, teraz 3dMax działa tak samo a 3dconnexion w ogóle nie reaguje, mimo że pojawia się okno startowe kontrolera 3d wraz z odpaleniem programu.
Napisano 29 Maj 201212 l problem w tym ze bardzo malo ludzi uzywa tutaj tego space navigatora. Ja pracowalem na maxie na podobnym dellu (tylko o wiele starszym, jeszcze z core duo) i nie bylo zadnego problemu z nawigacją, podejzewam ze problem tkwi w tym "cudzie" do nawigacji. pozdrawiam
Napisano 29 Maj 201212 l Okna migają i nachodzą na siebie również przy odłączonym navigatorze niestety. Podobnie dzieje się w softimage, tyle że tam nie tnie. Ok, zmieniłem ustawienia driverów na Direct3d, przy okazji zainstalowałem pakiet DirectX i zniknęły problemy z nawigacją. Pozostały migające okna. wygląda to mniej więcej tak, że aktywne okno podglądu 3d miga, czasem widok 3d pojawia się w innych oknach (nieaktywny oczywiście). Migają zresztą wszystkie okna, ale tylko kiedy coś robię w programie. W momencie kiedy nie ruszam myszą czy navigatorem nie miga, wygląda normalnie. Jakiś pomysł? Edytowane 29 Maj 201212 l przez MCDave
Napisano 29 Maj 201212 l wylacz w windowsie wszystkie bajery graficzne Control Panel > System > Advanced System Settings > zakladka Advanced > Performance Settings > Adjust for best Performance moze masz uszkodzona/przegrzana karte graficzna? masz podobne problemy w grach? skoro podobnie dzieje sie w dwoch roznych programach 3D to moze problemem jest karta graf.
Napisano 30 Maj 201212 l Sprawdź proszę następujące rzeczy: 1. Którego masz Maxa i którą wersję sterowników zainstalowałeś? (3ds max 2012 działa z wersją 3.14.2 a 3ds max 2013 działa dopiero z wersją 3.15.3) 1. Czy instalowałeś sterowniki z prawami administratora? 2. Czy uruchamiasz Start Driver z prawami administratora? 3. Czy jak odpalasz programy z 3D Mouse Home (jeden ze składników 3DxSoftware64) np.Viewer albo Puzzle to też tnie?
Napisano 30 Maj 201212 l problem w tym ze bardzo malo ludzi uzywa tutaj tego space navigatora. Mam to w pracy, świetna rzecz, bardzo przydatne w pracy z 3d. A u mnie nie tnie, tylko trzeba to ręcznie włączyć po odpaleniu 3d max`a, bo inaczej max w ogóle na to nie reaguje.
Napisano 31 Maj 201212 l Dzięki za odpowiedzi. Zrobiłem wszystko i nadal miga. Ze sterowaniem nie ma już problemu, chodzi ładnie i płynnie. Drażni mnie fakt, że przy widoku na 4 viewporty trzy poza aktywnym migają. Po odpaleniu maxa w viewportach pozostają fragmenty okien powitalnych i muszę dopiero kliknąć na każdy z osobna, żeby to zniknęło i pojawiła się siatka. Dziwne to, bo komputer chyba ok, format niedawno więc o śmieciach nie ma mowy, inne programy śmigały bez problemu.
Napisano 16 Sierpień 201212 l Mam identyczny problem. Wszystko miga w trakcie przesuwania obiektów. Pracuję w jednym viewporcie a w drugim następuje ruch. zupełny obłęd. To samo - Max 2012 64bit na laptopie Asus. Może winą są 2 karty graficzne (układ graficzny procesora + druga karta)? Zmiana sterownika graficznego w maxie nic nie daje
Napisano 21 Sierpień 201212 l Ja już rozwiązałem u siebie ten problem!!! Domyślałem się słusznie - dwie karty graficzne w laptopie mają ze sobą jakiś konfilkt. Gdy wyłączyłem GeForcea 610M wszystko pięknie ruszyło na Notoriusie - tylko na zintegrowanym układzie graficznym (intel HD 3000). Szybkość renderingu nie zmniejszyła się. Problemem jest chyba ta technologia Optimus NVIDIA, która ma na celu oszczędzanie akumulatora w laptopie, a polega na automatycznym przełączaniu się między kartami. Właściwie należałby raczej korzystać w lepszej karty ale takie ustawienie w panelu NVidii niczego nie zmienia. Jestetm prawie pewien, że MCDave ma u siebie identyczny problem, gdyż opisane przez niego objawy wystąpiły u mnie dokładnie wszystkie. Czy ktoś z Was również? Chyba warto by opisać szerzej takie doświadczenia, bowiem Laptopy z podwójnym układem graficznym są dziś dość rozpowszechnione.
Napisano 21 Sierpień 201212 l Ja mam lapka z dwoma kartami tylko ta druga to radek i nie ma żadnych problemów
Napisano 21 Sierpień 201212 l Ja też mam dtr-a z dwoma kartami. Nic nie zmieniałem i działa ok. Z autodesku tylko toxik jest przypisany domyślnie do nvidii.