Napisano 10 Marzec 200619 l Czasu nie mam i sił by się z tym bawić więc nawet nie zaczołem, tylko się was zapytam... czy ktoś mi może powiedziec, czego jest powodem to że światło lekko przechodzi przez kąt rogu... i jak to wyeliminować z góry dzięki i pozdrawaim :))
Napisano 10 Marzec 200619 l siemano Falcolm :) zobacz czy ta listwa dotyka sufitu :D tak by the way co tu sobie tak konstrułujesz ?
Napisano 10 Marzec 200619 l ano za sprawą irradiance mapy i 2 ładnych przycisków jakimi są max i min rate pokaze na przykladach pierwszy z nich pokazuje jak wyglada irradiance mapa na standardowych ustawianiach -3,0 drugi jak wyglada -3,-1 dzieje sie tak dlatego ze ten ostatni wspolczynnik dziala na zasadzie samplowania, czyli 0 to wartosc jaka jest w rzeczywistosci, -1 to tak jak by mapa zmniejszona 2x irradiance mapa dziala na zasadzie screenshota, liczy GI dla widoku, czyli jak by wystrzeliwuje fotony z perspektywy którą renderujesz, zmniejszenie wartosci min rate z 0 do -1 wiąze sie z tym ze ta mapa bedzie 2 razy mniejsza, a co za tym idzie rozciągnięta i tak jak pokazales będą prześwietlenia w takich sytuacjach idąc za ciosem, jesli masz w scenie obiekty emitujące swiatło ktore nie emitują samplowania (np. vraylightMaterial nalozony na jakis obiekt, czy poprostu oswietlenie skylighta) są zależne od irradiance mapy, a jesli ustawisz np. -1 to ta mapa będzie rozmazana ( tak jak bys nakladal na obiekt texture w wysokiej rozdzielczosci i niskiej jedyne co nie reaguje na irradiance mape to vraylight i inne swiatła z vrayshadows (vray light - jesli nie ma włączonej opcji convert to irradiance map bo jak nazwa wskazuje swiatlo zostanie liczone przez irradiance mape) co nalezy w takiej sytuacji zrobic ? ano zwiekszyc maxrate do 0 lub ew. zaznaczyc check sample visibility
Napisano 10 Marzec 200619 l Autor Marcin - ty jak coś powiesz to świat się ukłania... Dziękuje ci Wielce :)) jesteś Best :D nikt chyba by tego nawet tak ładnie wyłumaczył, no i jeszcze screeny :)) dzięki wielkie i pozdrawiam :))
Napisano 11 Marzec 200619 l jako ze problem okazal sie na czasie i dla mnie to sie dorzuce: wszystko na primary bounces: Irr map, secondary : Light cache, (multipler 1.0) pierwszy rend. Irr map - low drugi rend. - podniesiona podloga, max rate: 0 trzeci - jak drugi + check sample visibility "reszta" vray'a to standardowe ust. jak zlikwidowac te przeswietlenia ? aha, no i jeszcze ta "lewitujaca" :) szklanka ???
Napisano 11 Marzec 200619 l zmniejsz sample w lightcache ustaw na screen > 0.01 chyba ze cos namieszałes w qmc ;]
Napisano 11 Marzec 200619 l nie wiem co jest grane :[ ustawilem Marcin tak jak nappisales i niby jest troche lepiej ale to jeszcze "nie wyglada". do tego rendera zmniejszylem jeszcze noise thressold do 0. swiatlo dalej "wcina sie" pod przedmioty a szklanka dalej wisi :( udostepnilbym ta scene ale spakowana ma ponad 600kB jakby ktos zechcial do niej zajrzec to moge wyslac na mail'a. dzieki za rady :)
Napisano 11 Marzec 200619 l [email protected] ale bede dopiero okolo 16:00 wiec na 16:30 moge cos poradzić
Napisano 11 Marzec 200619 l Autor N\o właśnie ja dalej mam też ten problem, bo dałem samples Visibility i max rate na 0 i dalej to samo, tylko że mniejsze... Pobawie się jescze tym puźniej, bo jak zorbie wsyztski modele do mojej sceny i będe się bawił renderingiem i mnateriałami to w tedy sie za to wezmę... :)) pozdrawiam :))
Napisano 11 Marzec 200619 l mi wyszło tak P.S. w min rate na renderze było -2 a nie zero jak mam w ustawieniach :)
Napisano 12 Marzec 200619 l moze i ja poprosze o scene moze mi cos sie uda wydzielac :] [email protected]
Napisano 14 Marzec 200619 l QMC+LC ustawieni potem dam ale troche zoptymalizuje i troche Gi shading troche podciagne szum jak sie doda teksturki bedzi spoko powino nie widac teraz maly jeszcze test na irr+lc