peerbe111 Napisano 12 Marzec 2013 Napisano 12 Marzec 2013 Witam. Mam pewien problem z gammą. Ustawiłem sobie w LUT gamme tak jak być powinno, czyli Gamma 2.2 Bitmap Files : Input 2.2 Output 1.0 Było dobrze, w oknie które wyświetla render gamma była 2.2 i po zapisaniu do pliku było identycznie, to teraz mi się coś popsuło. Mianowicie plik zapisuje z żądaną gammą 2.2 to w oknie podglądu jest za jasno, czyli prawdopodobnie 1.0 Może mi ktoś powiedzieć jak to zrobić, żeby podgląd miał znów 2.2? Dodam, że to prawdopodobnie moja wina, bo sprawdzałem w zakładce Effects bodajże Blur, albo Lens Effect. I jeszcze - jeśli wyłącze GI to Gamma w podglądzie jest 2.2 Korzystając z okazji. Jak włączyć ramke pod renderem która wyświetla nazwe pliku, czas renderu itd?
peerbe111 Napisano 12 Marzec 2013 Autor Napisano 12 Marzec 2013 (edytowane) Pełna legalna wersja. Czyli ten pasek tylko w wersji demo jest wnioskuje z tego postu. W takim razie obejde się bez niego :) A co do pierwszego pytania - mógł mi się na stałe włączyć jakiś efekt który tak to rozjaśnia? Zmieniałem preset, tworzyłem nowy, gamme ustawiłem wszędzie na 2.2 i dalej to samo. Edytowane 12 Marzec 2013 przez peerbe111
deshu Napisano 13 Marzec 2013 Napisano 13 Marzec 2013 Co nazywasz oknem podglądu? 'Ramka pod renderem' nie jest niestety ramka pod renderem, tylko na renderze. Nazywa sie to frame stamp. Info tu: http://www.spot3d.com/vray/help/200R1/render_params_system.htm
shadowsexpe Napisano 13 Marzec 2013 Napisano 13 Marzec 2013 Jeśli renderujesz przez frame buffer to sprawdź czy na dole okna z widokiem renderu nie jest włączony srgb piaty przycisk od prawej ;)
peerbe111 Napisano 13 Marzec 2013 Autor Napisano 13 Marzec 2013 Już sobie poradziłem przez zmiane output na 2.2
Rekomendowane odpowiedzi