MattM Napisano 18 Czerwiec 2018 Napisano 18 Czerwiec 2018 Cześć, Mam problem podczas oświetlania sceny sceny dodatkowymi lampami za pomocą IES light. Światło podczas podczas building light cache wygląda dobrze, niestety w trakcie renderingu pojawia się taki problem, że światło mimo ustawienia dobrej mocy, finalnie wygląda bardzo blado i nierealnie. Proszę o pomoc!
stormwind Napisano 18 Czerwiec 2018 Napisano 18 Czerwiec 2018 To chyba bardziej kwestia color mappingu niż parametrów lampy. Pracujesz w rzeczywistych jednostkach natężania światła (np lumeny) i ekspozycji kamer? W przeciwnym wypadku łatwo zgubić balans i efekty są nienaturalne. Pokaż ustawianie światła i renedra łatwiej będzie Cię naprowadzić.
MattM Napisano 18 Czerwiec 2018 Autor Napisano 18 Czerwiec 2018 Pracuję na lumenach, tak. Exposure też mam włączone w ustawieniach kamery. Rozumiem, że mam pokazać ustawienia tego IES'a, a o jakie ustawienia renderu pokazać dokładnie?
MattM Napisano 18 Czerwiec 2018 Autor Napisano 18 Czerwiec 2018 to color mapping, wyłączyłem sub-pixel mapping i działa! Dzięki za sugestię stormwind! :)
Rekomendowane odpowiedzi