Jump to content

Search the Community

Showing results for tags 'problem'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Max3D.pl
    • Aktualności (mam newsa)
  • Graphics
    • Work in progress (WIP)
    • Animacje
  • Dyskusje
    • Hardware
    • Dyskusje o grafice
    • Wolne dyskusje
    • Komentarze, propozycje ...
  • Pytania i odpowiedzi
    • 3ds max
    • Maya
    • Blender
    • Sculpting
    • Cinema 4D
    • Photoshop
    • Substance Designer / Painter
    • Inne
  • Ogłoszenia
    • Praca Oferowana (bez ogłoszeń FREE)
  • Archiwum
    • Archiwum (2000-2019)
    • Konkursy

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


About Me


Miasto


pkt.

Found 206 results

  1. Hej hej, mam problem z jednym kontrolerem riga, który przestał działać – rotuje się sam kontroler, bez geometrii (tak jak na obrazku). Konkretnie jest to końcówka palca w Stewarcie. Może ktoś z Was spotkał się z czymś podobnym i ma pomysł jak to naprawić. Wszystkie pozostałe kontrolery działają normalnie, ten jeden aż do tej pory też nie sprawiał problemów. W channel boxie pojawiają się wartości, ale nie ma ich na geometrii. Po wyrenderowaniu też nie. Próbowałam już restartowania programu, odświeżania riga, usuwania animacji na nim, wyłączania atoolsa (który czasem powodował u mnie bugi). I szczerze mówiąc nie mam pojęcia, co jeszcze można zrobić. Ktokolwiek? https://ibb.co/gob6we
  2. Cześć, Mam problem podczas oświetlania sceny sceny dodatkowymi lampami za pomocą IES light. Światło podczas podczas building light cache wygląda dobrze, niestety w trakcie renderingu pojawia się taki problem, że światło mimo ustawienia dobrej mocy, finalnie wygląda bardzo blado i nierealnie. Proszę o pomoc!
  3. Cześć, Mam problem podczas oświetlania sceny sceny dodatkowymi lampami za pomocą IES light. Światło podczas podczas building light cache wygląda dobrze, niestety w trakcie renderingu pojawia się taki problem, że światło mimo ustawienia dobrej mocy, finalnie wygląda bardzo blado i nierealnie. Proszę o pomoc!
  4. Witam, Mam problem. Na szkle zaczęły mi się robić dziwne fale. Skąd ten efekt? Nie jest to Bump. Jak tego się pozbyć? Załączam szybki roboczy render
  5. Witam, Renderuję scenę, nie jakąś super skomplikowaną, a nawet jeśli są jakieś bardziej skomplikowane elementy to problem ziarna pojawia się w miejscach, w których powinno raczej pójść gładko i nie mogę sobie z nim poradzić. Podbijałem subdivy odbić i światła do bardzo wysokich, renderowałem na przeróżnych ustawieniach sampli w v-rayu. Obecnie mam ustawiony setup według Granta Warwicka, screen poinizęj. Korzystam z V-raya Next. GI pass czysciutki, refraction też, reflection troche zaszumiony + w ujęciu niżej widać właśnie na froncie szafki problem i są takie fragmenty też w innych ujęciach często, tak po środku ujęcia po prostu jakiś zaszumiony kwadrat powstaje.Może ktoś pomóc rozwiązać problem? beauty pass: rawLight pass: rawReflection pass: Light pass: Settings:
  6. Hej,z racji zmiany sprzętu na amd ryzen 1950x musiałem przesiąść sie również na windowsa 10. Jak narazie dostrzegam same minusy tej przesiadki. Mam problem z wydajnością viewportu a w zasadzie całego programu(gtx 1070 - palit jeatstrem) analogiczny problem pojawia się w autocadzie też 2015.Otóż problem dotyczy wolnego wczytywania właściwości i jakichkolwiek innych okienek (przypuszczam ze to coś z frameworkiem). tzn jesli w maxie mam wyświetlany panel modify i klikam miedzy różnymi obiektami w scenie to strasznie długo przeładowuje się cały panel z właściwościami. Wcześniej ten sam max na win7 i core i7 chodził idealnie.Czasami udaje się uruchomić maxa tak zę chodzi całkiem w porządku a czasem tragicznie - analogicznie z cadem - szukałem jakiś zależności z programami uruchomionymi w tle czy sposobem uruchamiania - z pliku lub z exe. i w sumie żadnej reguły nie znalazłem.Mam tez doinstalowane dość sporo pluginów - ale w zasadzie te same miałem pod win 7. - niestety w tym momencie nie mam czasu na czystą instalacje i testowanie po kolei każdej modyfikacji. Mozę ktoś miał podobny prolem i zna rozwiązanie - będę wdzięczny.PS. na próbę zainstalowałem max 2017 trail i problem jest podobny wiec to chyba nie do końca kwestia kompatybilności win10 i Autodesk 2015.
  7. Hey Mam problem z dziwnymi kropeczkami na cały renderze. W oknie jest vray light plane ustawiony jako skylight portal. Czy ktoś mi może pomóc?
  8. Hej, Jestem nowy na forum, aczkolwiek bardzo liczę na pomoc kogoś kto doświadczył tego problemu z którym borykam się w tej chwili. Podczas renderowania pojawia mi się coś takiego, coś w rodzaju wycięcia w scenie, a nic takiego nie mam ustawionego. Proszę o pomoc! :)
  9. Jak w temacie, nie działa żaden boolean - jak to rozwiązać ? 3ds max 2016
  10. Hej, zaczynam uczyć się 3dsa i mam spory problem. Mianowicie, modele 3D wykonuję zawsze w Archicadzie lub Sketchupie, po zaimportowaniu ich do 3dsa powstaje mi takie cos (na załączonym prtscreenie model ze sketchupa). Czy da się to ujednolicić, tak, aby ściana była jedną płaszczyzną, a nie tysiącem? Wydaje mi się, że będzie to widoczne przy renderze (a może nie?) Niektóre płaszczyny w ogóle nie są widoczne. Może macie jakieś rady co do teksturowania takich modeli z Archciada? Ogólnie miałam nadzieję, że będę mogła zaznaczyć równocześnie wszystkie płaszczyzny tego samego koloru i nadać jakąś z 3dsa ;/ Dzięki za każdą pomoc!
  11. Hej, od niedawna uczę się modelować w 3dsie. Moją zagwozdką jest taka sytuacja: tworzę krzesło, narysowałam spline, stworzyłam jego klona, połączyłam, nadałam grubość w rolecie Rendering i powstała mi bardzo krzywa rama z jednej strony (co dziwne, bo przecież to klony.) Czy to jest normalna sytuacja? Jak to naprawić? z góry dzięki! załączam zdj
  12. Hey. Mam problem z szumem przy oświetleniu daylight i silniku mental ray. Przeszukałam chyba całe forum, naoglądałam się tutoriali na youtube i nie znalazłam żadnego rozwiązania. Mimo, że robię identycznie jak w tutorialu mi wychodzi inaczej. Przywracałam ustawienia domyślne programu, robiłam od początku i jest to samo. Dodatkowo czas mojego renderu jest strasznie długi. Długo ładują się fotony mimo, że nie jest ich aż tak dużo. Załączam screeny żeby przybliżyć mój problem. Jestem początkująca, więc proszę o odpowiedzi w zrozumiałym języku. Pozdrawiam Sylwia
  13. Cześć, przyznam się że zaczynam swoją przygodę z 3ds maxem. Napotkałam na pewien problem - finalny render baaardzo odbiega od tego co chciałabym uzyskać. Co powinnam poprawić, by wyglądał jak ten po prawej? Czy to kwestia ustawień vraysun, camery czy może ustawień vray pod F10? Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.
  14. Witam szanownych specjalistów! Mam problem z zaznaczaniem obiektów w Perspektywie. Mogę obiekt zaznaczać w widoku z góry i w widokach z boku. Absolutnie nie mogę w żaden sposób zaznaczyć obiektu w Vieporcie Perspective. Dlaczego tak się dzieje? i jak to naprawić?
  15. Witam, jakieś pół roku temu robiłem rendery wnętrza domu dla klienta , wszystko działało elegancko. Pół roku projekt poleżał bezczynnie, dzisiaj do niego wróciłem i bum ! Biały render. Zmieniałem kamery, ekspozycje, environtment, nie ma znaczenia gdzie się ustawie, render cały czas jest ten sam. Przywracałem Vraya do ust. domyślnych i nic. Może komuś z Was przytrafiło się coś takiego i jest w stanie mi powiedzieć co jest nie tak :) Vray 3.2 max 2016 https://zapodaj.net/e117fd8b18e33.jpg.html
  16. Witam fachowców pisze do was z wielką prośbą o wyjaśnienie zaistniałej dziwnej sytuacji z tworzeniem szkieletu do postaci ,przeniesienia jej do unity 3d. 1 tworze własny szkielet dla pająka 2 tworze obręcze nurbs do podpięcia jako parent dla ik 3 robię bind skin 4 dodaje wagę(malowanie) 5 (test)wszystko działa jak należy perfekcyjnie wręcz 6 robię animacje jest ok 7 używam fbx exporter do unity pierwszy jako ze wysyłam całość ,postać ,szkielet itd. 8 transport udany pająk działa w unity 3d 9 PROBLEM gdy zmienię animacje na inna tego samego pająka po exporcie do unity obręcze nurbs nie sterują juz ik..czemu? 10 jak po kombinuje i załaduje od nowa postać zmieniam jej animacje exportuje tylko kości do unity3d to unity odtwarza animacje ok ale przemieszcza pająka po przejściu animacji 1 do animacji 2 w inne miejsce w skali świata a po skończeniu odtwarzania wraca do miejsca gdzie postawiłem postać...czy to normalne..? coś przeoczyłem..? rooth bone ma ta samą nazwę co oryginalny szkielet ,wszystkie kości nie zmieniam nazw.
  17. Witam serdecznie Jestem w trakcie robienia animacji instruktażowej dla klienta jednak mam pewien problem z animacją i przejściem płynnym między perspektywą a płaskim obrazem, klient chce podobny efekt do tego w tym filmie [video=youtube;y1B_ouP-ssc] , jest to moment od 1.36 gdy widzimy perspektywę i obiekt do przejścia w płaski przekrój 1.45. Używam Vraya 3.20 oraz 3ds maxa 2016, prosiłbym o nakierowanie na dobry tor. Dziekuję z góry za pomoc.
  18. Witam, Otóż wchodząc w zakładkę texturemap wszystkie pola mam szare. Druga sprawa, model mam cały pomalowany, ale powiększając miniaturkę w zakładce subtool obiekt ma tylko pomalowaną twarz. Zmieniając materiał modelu, twarz zostaje bez zmian oraz jest pomalowana, ale reszta ciała zostaje zmieniona. Da się to jakoś naprawić ? Co więcej, wczytałem dzisiaj swój projekt i nagle nie mogę w ogóle malować po swoim modelu. Przesyłam screeny i liczę na waszą pomoc.
  19. Witam Poszukuję materiału skóry który będzie wręcz wyglądać identycznie. Prosiłbym o pomoc, ze względu na to że jest to moje zlecenie a materiał mnie skutecznie blokuje. Materiał robię w Vray 3.20/Max 16' Serdecznie Pozdrawiam
  20. Serwus! Od pewnego czasu, już kilkukrotnie podczas modelowania wcale nie bardzo dużego skrawka terenu pod wizualizację, kiedy dodajemy np. edge opcją connect i powstałą krawędź próbujemy przesunąć (ale dzieje się to też podczas innych, niby zwykłych działań) to niemal cały model szlag trafia. Siatka się burzy, powstają dziwne, nowe krawędzie, dziury itp (przykład w załączniku). Co więcej, sceny wówczas nie zapisujemy, wracamy do poprawnego, wcześniej zapisanego pliku i TAM TEŻ MODEL JEST ZNISZCZONY! Czyli robienie backupów nie pomaga (model nie jest XRefem)! Niszczy się też kawałek modelu, nad którym aktualnie NIE pracowaliśmy! Aby rozwiązać problem próbowaliśmy: - różnych wersji maxa (2014 i 2015) - ciągłych konwersji do editapble poly aby uniknąć długiej listy modyfikatorów i to wszystko co przychodzi do głowy. Ta sytuacja spowoduje prawdopodobnie zawalenie deadline'u bo cofnęła nam pracę niemal o dzień. Bardzo więc proszę wszystkich o pomoc. Jeśli ktoś spotkał się z takim zachowaniem programu i wie jak problem rozwiązać, stawiam hektolitry napoju wyskokowego w podzięce za pomoc.
  21. Hej, mam problem a mianowicie: istnieje jakiś parametr, który pozwoliłby na wyrenderowanie tej textury w dobrej jakości? https://scr.hu/KWAJ34 Textura na plejnie, nie jest rozciągnięta... :( Z góry dziękuję za pomoc.
  22. Cześć. Mam problem z compositing tagiem podczas łączenia 3d ze zdjęciem. Poniżej screen. Otóż na obu zdjęciach mam światło area light (te mocne zielone na 2 zdjęciu). W podłogę mam wrzuconą texturę z frontalną projekcją. Problem polega na tym, że compositing tag (wrzucony na podłogę) z włączonym compositing background nie uwzględnia tego mocnego zielonego światła (a jedynie światła z brył które zrobiłem kanałem luminance). W momencie gdy wyłączam w tagu opcję comp. bg. to podłoga nie zgrywa się z niebem (różnice w jasności). Czy jest jakieś rozwiązanie aby to mocne zielone światło (area light) odkładało się jak na zdjęciu 2, a łączenie nieba z podłożem było jak na zdjęciu 1? Z góry dzięki za pomoc :)
  23. Hej, Mam problem z symulacją gęstej cieczy w Reaflow. Obiekt na którym ta ciecz się rozlewa zrobiłem w Modo z replikatora, położyłem na nim butelkę, następnie wyeksportowałem (dość gęstą) siatkę w formacie abc. Poniżej wrzucam screen: https://www.dropbox.com/s/dgw6qev5k7gxymn/realflow.PNG?dl=0 Problemy i pytania: 1) Pattern jest z wielu osobnych obiektów i rozlewając ciecz, ta ucieka gdzieś pomiędzy nimi (mikroodległości, ale tylko połowa tego co się rozlewa zostaje na powierzchni. Pytanie, jak zrobić w Modo lub nawet w Realflow (jeśli taka opcja jest) jednolitą siatkę z tych obiektów? Boolean ani MeshFusion nie pomógł:/ Czy w ogóle Realflow ma jakieś opcję ujednolicania, poprawiania czy przerabiania siatek? Jakie macie sposoby na importowanie meshy do realflow? 2) Ciecz przechodzi przez butelkę, w ogóle nie ma interakcji z nią, a jest to jeden mesh. Poprawiłem już ją, zamykając siatkę butelki, ale nic to nie daje 3) Czasem po zaimportowaniu mesha do multibody, w trakcie symulacji mesh ucieka w inne miejsce. Na klatce 0 jest ok, ale po niej całość się przesuwa już od klatki 1. Co może być nie tak? 4) Czy jest możliwość, żeby ten pattern mógł być wczytany jako normal mapa albo displacement do obiektu i być uwzględniana w symulacji w realflow? Z góry dzięki za pomoc!
  24. witam, Mam scene składającą się z korytarzy i pokoi. Docelowo jest to animacja ( kamera sunie po korytarzu itp.). silnik renderujący to scanline, bo zalezy mi na szybkim renderingu. Oświetliłem pomieszczenia od wewnątrz światłem omni, ale niestety światło nie wiedzieć czemu przebija się przez ścinany i dodatkowo oświatla inne pomieszczenia, które już mają własne światła. Jedno ingeruje w drugie i przez to cienie są bardzo nieregularne. Jedna ściana jest za mocno oświetlona, druga ciemnia itp. Spróbowałem umieścić światło na zewnątrz pomieszczeń i zmiejszyć ich liczbe. Efekt troche lepszy ale dalej jest źle. Znalazłem też parametr decay, ale prawie nic to nie daje. Przez to albo jest ciemno jak w grobie, albo po zwiększeniu liczby jednostek wychodzi na to samo ( za jasno). Prosze, powiedzcie czy omni da się ustawić tak, aby promienie zatrzymywały się na obiektach i dalej już nie leciały? Chce równomiernie oświetlić pomieszczenia bez żadnych "snopów światła". Scena ma szybko się renderować, dlatego światło musi być proste. jesli chodzi o direct spota to nie wiem jak zmiękczyć kończenie się swiatła, bo gdy próbowałem go użyć to światło padało jak by "nożem ktoś je ociosał". Jeszcze raz przypomnie, że w gre wchodzi tylko scanline.
  25. Witam. Od jakiegoś czasu zajmuję się modelowaniem w programie 3ds max 2013. Lecz natrafiłem na dość irytujacy i utrudniający pracę problem. Otóż pewnego razu, gdy właczyłem maxa, jakoś magicznie i z d**y zniknęły mi wszystkie tekstury w viewporcie. Owszem, gdy renderuję obraz tekstury pojawiają się, ale utrudnia to pracę i dokładne oteksturowanie modeli. Próbowałem już wielu rzeczy w Material editorze, reset ustawień do fabrycznych, re-install programu i nic! Oczywiście nie chcę zaczynać modelu od nowa, to nie wchodzi w grę. Dodam jeszcze że gdy tworzę nowy projekt poprzez "Reset" wszystko wraca do normy, ale to już wtedy pusty model. Liczę na pomoc i pozdrawiam Lord9000. P.S.- Dodam też że używam CryExportera do CryEngine.
×
×
  • Create New...

Important Information

We are using cookies. Read about our Privacy Policy