sabaru Napisano 29 Czerwiec 2018 Napisano 29 Czerwiec 2018 Mam taki wiatrak i jak wyciąć takie łuki na okręgu jak są na zdjęciu. Próbowałem wycinać za pomocą opcji bolean i potem nakładać modyfikator shel ale robią się bardzo nierówne.
2013 Napisano 6 Lipiec 2018 Napisano 6 Lipiec 2018 Zacznij naukę modelowania z tym kanałem YouTube. https://www.youtube.com/channel/UCSLLdTBwLMfTKWS56tOiQpw Co do samego modelu to ze względu na stopień skomplikowania tych łuków ja bym wymodelował go na płasko a na koniec skorzystał z modyfikatora "bend" A zacząłbym tak.
gigant84 Napisano 6 Lipiec 2018 Napisano 6 Lipiec 2018 Tak jak pisze 2013 to jest jeden z lepszych sposobów. Wskazówka ode mnie - cokolwiek tniesz w walcach/sferach zawsze dawaj bardzo gęstą siatkę na początku. Np. wyobraź sobie, że masz walec o ośmiu ścianach i w nim chcesz wyciąć otwór również o ośmiu bokach - da się to zrobić, ale gdy narzucisz TS będziesz musiał dodać loopy by ładnie wyrównać krawędzie. I wtedy pojawia się problem. Dodatkowe loopy na walcu o ośmiu bokach powodują, że TS Ci go zdeformuje, ale gdy zaczniesz od walca o podstawie np 22/24 wtedy wykorzystasz jego pionowe podziały do opanowania TS.
Rekomendowane odpowiedzi