Napisano 6 Luty 20196 l Witam, uczę się obsługi 3dsmax'a z tutoriali, pobrałam program dla studentów i mam problem ponieważ w jednym z tutków jest mowa o światłach Arnold. Niestety mam 2 możliwości: Photometric i Standard. Po prostu proszę o instrukcje czy radę jak mam to odnaleźć, bo w tutku jest tlumaczone na tym przykladzie. Dziekuję za pomoc.
Napisano 7 Luty 20196 l Jaką masz wersję maxa? Arnold jako render jest w standardzie z maxem od wersji 2018
Napisano 7 Luty 20196 l Cześć, musisz przełączyć silnik do rendrowania (tak jak u mnie na screenie w punkcie 2. Tam wybierasz Arnold. Ja używam Corony, więc mam Corone :) ) Potem po prostu wstawiasz światło na scene (załącznik nr 1).
Napisano 7 Luty 20196 l Autor hej, dziękuję za pomoc, ale nie mam w tym miejsu takiej możliwości. Mam do wyboru: ART Renderer, Scanline Renderer, VUE File Renderer. Mam wersję 2018, ale jak włączam program to pokazuje mi się błąd: Dll C:Program Files Autodesk 3ds Max2018/PlugIns/MAXtoA/ArnoldfluidUtil.dlu>failed to initialize. Error coede 107341795 -(null) Ingnorowałam to, bo po zaakceptowaniu program nadal mi działał. Ae nie mam tego dostępu do świateł i renderu Arnold. Czy jest jakoaś możliwość aby to naprawić? Wcześniej także uaktualniłam sterowniki do karty graficznej. \ Dzięki za pomoc i czas:)
Napisano 7 Luty 20196 l Pierwsza myśl to usunąć i zainstalować ponownie. Ewentualnie jeżeli to nie pomoże - spróbować wersję 2019.
Napisano 7 Luty 20196 l niestety mam ten sam błąd :( Pobierz najnowszego Arnolda ze strony https://www.arnoldrenderer.com i zainstaluj.
Napisano 7 Luty 20196 l Autor hmm nadal jest fatal error mam moze po prostu stary komputer, bo jest z odzysku Edytowane 7 Luty 20196 l przez kamila89
Napisano 7 Luty 20196 l To niestety to, Arnold potrzebuje procesorów z obsługą SSE4.1 czyli np od core2(Penryn), i3, i5, i7
Napisano 7 Luty 20196 l Autor Dzięki wielkie za pomoc. No nic będę jak na razie używała to co mam :-)
Napisano 8 Luty 20196 l Polecam Corone (https://corona-renderer.com) Masz 45 dni na testy. Jest bardzo przyjazna.